Няма пострадали българи при атентата в Бостън

pojar_vzriv_ogin_dimНяма пострадали българи при експлозиите в Бостън, съобщиха от Министерството на външните работи, цитирайки посолството ни във Вашингтон. На 15 април две бомби избухнаха близо до финалната линия на Бостънския маратон в 14 часа и 50 минути местно време през интервал от 12 секунди. Трето взривно устройство е било обезвредено от силите за сигурност. В резултат – загинаха 3-ма души, над 140 бяха ранени. От тях властите съобщават за 17 в критично състояние и за други 25 – в тежко.

Посолството ни във Вашингтон и Генералното консулство на България в Ню Йорк поддържат постоянна връзка с местните власти.  От полицията в Бостън е предоставен телефон за информация за пострадалите: +1 617 6354500. На сайта на МВнР има публикувани адреси и телефони за връзка с дипломатическите ни представителства.

Междувременно министър-председателят и външен министър Марин Райков изпрати съболезнователно писмо до американския президент.„Българската страна изказва пълната си подкрепа и съпричастие към семействата на загиналите и изразява надежда за бързото възстановяване на пострадалите“, пише в писмото до Барак Обама. И още: „Уверени сме, че американската нация ще покаже отново своята сила и сплотеност в този труден момент. Нашата вяра е отправена и към това, че извършителите на това ужасно деяние, както и техните мотиви, ще бъдат разкрити максимално бързо“. „Подобни актове нямат място в XXI век и те могат да бъдат единствено и само категорично осъдени“, се казва още в текста.

Може да харесате още...