На 25 май в Ню Йорк избират „Мис Българка в САЩ“ по красота и талант

logo final-USAНовата Мис Българска в САЩ няма да е само красива, а също и толкова талантлива. Това ми каза председателката на Българския дамски клуб в Ню Йорк Боряна Павлова, по чиято идея за втора година между 16 и 20 българки ще представят зад океана истинската вдъхновяваща българска красота. Самата Боряна е пример за красива и талантлива българка – завършила у нас в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” актьорско майсторство, а в Ню Йорк, където живее вече 20 години, е неуморният организатор на български културни събития. Боряна е и член на борда на директорите на новосъздадената Асоциация MABIC за популяризиране на българското изкуство в чужбина. Когато преди година й хрумва идеята за конкурс за красота, я споделя с българския консул в никога неспящия град и скоро спонтанната хрумка креативната дама превръща в събитие, вдъхновило десетки български момичета зад океана.

 За участие в състезанието се допускат дами на възраст между 18 и 30 години, които задължително говорят български език, имат постоянен адрес в Америка и участват активно в обществения живот на българската общност там. За всяка от тях възможността да представят себе си и таланта си в една от най-престижните зали на Ню Йорк – Metropolitan Pavilion на Пето авеню на 25 май, като едновременно с това спечелят с короната десетдневна ваканция във Варна, 5 000 долара и дизайнерски обувки от българския моделиер GIO METODIEV – определно си заслужава. С хореографията по време на дефилетата ще се заемат Кристина Стайкова, собственик на dance studio в Ню Йорк и Росица Чорбаджийска, известна в България като Мис София, а в Лос Анджелис – като актриса и модел.

Набирането на участнички в красивото състезание продължава до 1 май. Кандидатките за титлата трябва да представят две снимки – портретна и в цял ръст, кратка биография, мотивация за участието си, както и презентация на артистичните си умения, с които ще се представят. Формата за участие може да се намери на сайта на женския клуб в Ню Йорк. На нея вече са пуснати и билети за събитието, което се очаква да бъде не само бляскаво, но и изключително атрактивно заради разнопосочните таланти, които публиката ще има възможност да аплодира.

Миналата година сред момичетата, спечелили безрезервно симпатиите на гостите, се оказала млада дама, дете на циркови артисти. Тина оставила без дъх публиката, когато завъртяла с тялото си 36 обръча едновременно. Тази година шоуто има тема – огън, разкрива подробности от кухнята на конкурса Боряна. Тъй като в почти всички зали, обаче, не се разрешава да се ползва, от екипа са замисилили вълнуващият български нестинарски танц да се прожектира чрез мултимедия на стената като фон на танца наживо, който ще го наподобява. Живият танц ще се изпълнява от Антония Катранджиева и още 8 американски момичета. В миниспектакъла ще се включи и танц с шалове, изрисувани специално за събитието от българските художници Йона Токусер и Йонко Стоянов.

borianaБоряна и тази година ще председателства журито на конкурса. Партньори в оценката ще й бъдат цяла плеяда популярни и успели в Америка българи. Сред тях са Лилия Славова, актриса, режисьор, собственик на театрална школа във Вашингтон и както Боряна сама я определя – дясната й ръка; една от най-красивите български манекенки Роси Чорбаджийска; Лаура Чоканов – Мис Юта; топмоделът Рали Иванова; Алекс Андонов – най-добрият български модел за 1996-та година; Мартин Мартинов – мистър България 2010; световният шампион по таекуон-до Антон Касабов; операторът Христо Бакалов, Роси Русева – водещ на предаването „Сутрин с Роси“ на Канал 3.

 Журито ще оценява участничките в конкурса в 4 кръга. Първият е дефиле с дрехите на Детелина Стайкова – това са органик рокли, направени от 92 % бамбук и 8 % спандекс. Вторият тур е с бански костюми, 3-тият представя таланта на момичетата и е най-важният в нашия конкурс, затова сме учредили и награда за най-добър талант, казва Боряна. Четвъртият кръг ще представи финалистките с вечерен тоалет като в този кръг ще бъде даден приз за най-хубава вечерна рокля.

 Най-престижната титла, разбира се, ще е Мис Българка в САЩ. Лентата за нея, както и за другите две награди – за талант и за вечерна рокля, се изработват по поръчка в България и ще бъдат донесени в Ню Йорк от Детелина Смилкова, председател на BUSSINES LADY CLUB BULGARIA.

Имаме прекрасни български момичета, които са в Америка и заслужават да бъдат представени от името на българската общност. А те – със своя талант и красота ще накарат другите да говорят с уважение за нас, убедена е Боряна. Месец преди събитието тя споделя, че се чувства изключително емоционална, защото идеята й е намерила почва в Америка. Значи е имало смисъл, казва тя и допълва, че се надява вторият конкурс да бъде още по-хубав и посетен от повече американци. Защото идеята е това – да покажем нашия талант и красота, да покажем кои сме ние, да прославим името на България. 

 Очаквайте още новини от кухнята на Мис Българка в САЩ… 

Може да харесате още...