Рап, реге, рок и брейк – благотворително в Пазарджик за Боряна тази вечер

mukoviscidoza_pressconf1_001Рап, реге, рок и брейк ще звучат тази вечер от 18 часа в Пазарджишката зала „Васил Левски“ благотворително. Средствата ще са в полза на 29 годишната Боряна Лазова, болна от муковисцидоза. От началото на април Боряна е в Университетската болница в Пловдив, приета по спешност с тежка инфекция. За лечението на хората с муковисцидоза у нас няма отделна клинична пътека, а по тази за бронхопневмония, по която се третират пациентите, когато се наложи лечението им в болнични условия, средствата от Здравната каса не достигат за достатъчно лекарства.

Николай Георгиев, братовчед на Боряна, и нейни приятели организираха кампания за набиране на средства за възстановяването й малко след като тя постъпи в отделението по пулмология в пловдивската болница. Досега на призива им във фейсбук, в специално изработената интернет страница за момичето, както и чрез информацията за спешните му нужди, разпространена чрез фейсбук страницата на кампанията Муковисцидоза-да добавим живот, са откликнали десетки хора. Осигурени са най-скъпия антибиотик за лечението й – меронем, различни видове хранителни добавки и витамини, небходими за стабилизирането й, договорено е след изписването й тя да получи и кислороден концентратор.
Благотворителният концерт-спектакъл тази вечер в Пазарджик е още една възможност чрез местни таланти Боряна да получи шанс за стабилизиране.
В нейна полза ще се изявят рапарът BOBO, който изпя заедно с Графа и Pechenkata парчето “Дим да ме няма”, българските реге изпълнители SEN SEN I , ZAFAYAH, JAHMMI YOUTH и KIN DREAD(selektor), които спечелиха финала за Източна Европа на конкурса Rototom и ще представляат България на големия финал; акустичната реге група NRG-D & MENDAL, пътуващи от Велико Търново специално за случая и обичаната пазарджишка рок-банда VOICE AND FINGERS. С тях в полза на Боряна уменията си ще покажат и брейкърите NO NAME CREW; Стефан Стоилов ще изпее няколко песни и ще представи сингъла си “Към една жена”, а циркови изпълнители от цяла България ще представят атрактивни изпълнения и ще повеселят публиката. Входът за концерт-спектакъла е 3 лева, които всъщност са дарение за Боряна, уточняват приятелите й, организирали събитието. Час преди началото му, от 17 – във фоайето на залата ще бъде открита изложба-базар на артисти като средствата от всяка творба също ще бъдат за лечението на Боряна.
От стаята си в болницата днес тя сподели за F2F TV, че вече се чувства по-добре. Нещата вървят на подобрение, много хора ми писаха и вече мога да кажа, че се чувствам много по-обнадежден човек! Тази вечер, макар и от разстояние, аз ще бъда с хората на концерта – братовчед ми ме записа и ще излъчи обръщението ми към тях. Благодаря на всички, каза Боряна.

Успех на Боряна – когато толкова хора впрегнат положителната си енергия в полза на лечението й, няма как то да не се случи. F2F TV ще продължи да настоява – обаче – за въвеждане на европейски стандарт за лечение на хората с муковисцидоза, тъй като чрез него достъпът до качествено лечение на хората с тази – засега нелечима болест – няма да зависи изцяло от дарителските кампании.

Може да харесате още...