Проверката на сигнала за подслушване: последният да затвори вратата. Цацаров: “Тоягата и микрофона не трябва да са в една и съща ръка”

sim-cardsЗаписът на данните от автомобила със специализирана техника за подслушване е изтрит – това стана ясно на пресконференция на главния прокурор Сотир Цацаров днес във връзка със сигнала на експремиера Сергей Станишев, че е подслушван незаконно заедно с други български политици и журналисти. Една от целите на прокуратурата е да възстанови унищожената информацията, е казал Цацаров, цитиран от Агенция Фокус. Според аудио специалисти, обаче, е малко вероятно това да е технически възможно.

Докато не се възстанови изтритата информация, не може да се потвърди или отрече дали служителите на специализирания автомобил са работили по нареждане или по собствена воля, според прокурора Борислав Сарафов. Той е обяснил, че на екипа, който работи с тази техника, са подавани само телефонни номера.

Така на практика имало ли е незаконно подслушване и кой го е наредил, най-вероятно, ще мине в графата мисия невъзможна.

Все пак, вътрешният министър Петя Първанова се очаква да получи от главния прокурор резултатите от проверката на сигнала за подслушване. Които – общо взето, разчетени, гласят следното: има изтрит запис. Какво е имало на него не е ясно, Нито е ясно защо е изтрит. Както и този, който се твърди, че го е направил,  на своя глава ли е действал и… изобщо – последният да затвори вратата. А кой е последният?

Изводът (впрочем, кристално ясен преди да започне проверката и преди изобщо темата с подслушванията да се размаха като прани гащи отново преди и по време на избори) е, че какъвто и регламент за подслушването да се създаде, какъвто и закон да се гласува, има вратички за злоупотреба.

Друг е въпросът, че според изнесеното на пресконференцията, в СДОТО (службата, която е проверявана от прокуратурата) не е съществувал писмен регламент за поставените задачи на всеки един от екипа, не е съществувал и регламент за провеждането на така наречени тренировъчни излизания, както и писмени резултати от тяхното провеждане. Така липсата на контрол върху експлоатацията на техниката създава възможности за нерегламентираното й използване.

В момента, в който бъде конституирано Народното събрание, прокуратурата ще представи пакет от нормативни документи по отношение на използването на специални разузнавателни средства, е реакцията на главния прокурор след изводите. Според него нито ДАНС, нито МВР трябва да имат такава дирекция. С подслушването трябва да се занимава отделна агенция, вън от службите за сигурност. Защото, по думите на Цацаров, тоягата и микрофона не трябва да бъдат в една и съща ръка.

 

Може да харесате още...