„Глас“ – преди премиерата

плакатът на „Глас“, фотограф - Георги Вачев
плакатът на „Глас“, фотограф - Георги Вачев

плакатът на спектакъла, фотограф – Георги Вачев

Името на оперната дива Мария Калас не е непознато и всеки е чувал за него, знае едни или други подробности за нея – било за професионалната ѝ кариера като оперна певица, било пикантните информации от личния ѝ живот.

Надникнахме на една репетиция на камерната сцена на Драматичен театър – Пловдив, където се полагаха финалните щрихи на най-новото заглавие от репертоара – моноспектакълът на Ивана Папазова „Глас“ по едноименния текст на Елена Алексиева, постановка на Калин Ангелов. Драмата се завърта около Виктория Глас, фиктивната дубльорка на Мария Калас и нейния последен концерт и нежеланието за събуждане на спомена, изваждането на ГЛАСА, който някога е покорявал световните сцени.

Да пее или да замълчи завинаги? Една велика певица се ражда от сянката на друга. А може би сянката, отражението е именно другата. Дубльорката или оригиналът. Виктория Глас или Мария Калас. За едната животът свършва там, където е свършило изкуството. А за другата продължава безмилостно. Овладяла ролята си до съвършенство, дубльорката знае как да изиграе примадоната. Ще се поддаде ли на изкушението да излезе на сцената и да го направи?

Като медиа за субективна журналистика, предлагаме малко по-различен поглед върху постановката, като разкриваме подробности около работата върху спектакъла и текста. Защото останалите неща ще можете да прочетете на други места. Или да усетите като гледате спектакъла, който ние (като субективна медиа) горещо препоръчваме!

Премиерата е на 16 и 17 април.

Димитър Цонев

примат на пълен работен ден, човек - на 4 часа. Много съм зает и съм много важен!

Може да харесате още...