Творческият тандем Нина Николова-Фернандо Хервас с нов проект в Испания

nina_fernando“Reflection of the Lost Dreams” се нарича новият проект на пловдивската фотографка Нина Николова и испанския художник Фернандо Хервас. Общата им изложба вече е подредена в Пинто, Мадрид и представя в 34 произведения отражения на изгубени мечти в днешния свят. Фернандо ги представя в 26 картини-живопис и 6 скулптури, а Нина – в 2 фотографии голям формат. Така експозицията се превръща в инсталация, която оживява на фона на музиката на Марвин Фрейтаз /САЩ/, в която се вплитат и реални звуци.

Видео инсталацията “The house that never saw the sea” отваря врата към интимното пространство, което ние рядко достигаме. Със своята фотография Нина Николова докосва вътрешната вселена на Мария, момиче от ромски hervas0005произход,което живее в покрайнините на Пловдив. Това са около 200 потрета, направени в продължение на 8 години – от детството на Мария до момента, в който самата тя има става майка. Фотосите показват свободата и куража,които надхвърлят границите на екрана чрез скулпторите на Фернандо Хервас. Появява се постоянната мъжка сянка, символ на изгубения баща, преплетена във въображението на твореца – леглото, място за раждане, сън и смърт. Искреността между фотографирания и фотографа е показана в много деликатни нюанси. Обувките около леглото, например, сиволизират многобройните анонимни наблюдатели, съпътстващи един цял човешки живот.

Нина Николова и Фернандо Хервас са вдъхновени от състоянието на Испания и България. Техните индивидуални

hervas002 и съвместни творби отразяват самотата на индивида, необходимостта от религия и семейство и едновременно с това – инстинкта за оцеляване. Изпълнени със символика, снимките на Нина Николова са изпълнени с
оптимистичен дух, който все пак тържествува над суровите условия на живота.

На откриването на изложбата беше представена и тетралната пиеса на Фернандо Хервас “Welcome to the West”, с участието на испанската актриса Прадо Пиниджа.
Успех на Нина и Фернандо!

Може да харесате още...