Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години – на снимки в Пловдив

mladeji2“Младежката контракултура в България на 70-те и 80-те години” е името на фотоизложбата на Михаил Груев, Боян Гюзелев, Нели Недева – Воева и Роберт Леви. която се открива във Философско-исторически факултет на Пловдивския Университет днес от 17 часа. Тя е част от изследователски проект, посветен на младежките субкултури в България, финансиран от Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма Матер”.

Фотоси, артефакти и текстове на стихове и песни, представящи духа на 70-те и 80-те години, ни срещат с хипари и битници, пънкари и уейвове, хеви метъли и рокери. Фрагментите връщат терминологията от „онова“ време: mladeji1„идеологическа диверсия“, „групи на нездрава основа“, „битова разложеност“ 🙂 Показани са емблематични карикатури и знакови заглавия от т.н. милиционерски брошури. Впрочем, материалите са предоставени именно от Архива на МВР.
Една от целите на изложбата е да разгледа феномена на младежката контракултура като социално явление, като продукт на появилия се в този период разлом между младите хора в България и идеологията на режима. Не е ясно дали в образите, които ще видим и в духа, който усетим – няма да разпознаем и част от енергията на младежката емоция и в момента.

Може да харесате още...