Главният прокурор Сотир Цацаров не придвижи оставката на Роман Василев

schupen_prozorec_lampaТази сутрин заместник градският прокурор на София Роман Василев е предявил чрез главния прокурор до Висшия съдебен съвет, заявление за подаване на оставка. Главният прокурор Сотир Цацаров, обаче, отказа да приеме заявлението и да го представи на Висшия съдебен съвет, съобщиха от Прокуратурата. Причината са получените при Цацаров днес следобед резултати от проверката на действията на Роман Василев при изготвяне и отправяне на искания за използване на СРС. Действията на заместник-градския прокурор, включително и по исканията за използване на СРС, са били съгласувани с административните му ръководители и именно по тази причина главният прокурор не намира основания за отговорност на прокурор Василев.

Проверката започна вчера по разпореждане на Цацаров и беше свързана с искания по чл. 13 ал. 2 от Закона за СРС, подписани от прокурор Василев по досъдебно производство от 2010 година на Софийския градски съд по отношение на Тенчо Попов, Петър Сантиров и екс военния министър Николай Цонев.

В хода на проверката са снети писмени обяснения от Роман Василев, от Цветлин Йовчев, председател на ДАНС към март 2010-та, когато са извършвани действията по разследване по делото, както и от Иван Москов, специален агент в ДАНС по същото време. Йовчев е подписал разпорежданията по чл. 16 ал. 2 от Закона за СРС след писмените разрешения на съдии, тъй като специалните разузнавателни средства са били прилагани от специализирана дирекция на ДАНС, а Москов е бил ангажиран с оперативни действия, информират още от Прокуратурата.

Изискани са и допълнителни данни, включително преписки, водени в Инспектората на Върховната касационна прокуратура по отношение на заместника на градския прокурор. От материалите, събрани при проверката, и основно от обясненията на бившите служители на ДАНС е установено, че всички действия, извършени от прокурор Василев в хода на разследването по досъдебното производство, са били координирани с екипа, на който това разследване е било възложено и са били изцяло съгласувани с ръководството на прокуратурата – със заместник на главния прокурор. Същият извод категорично може да се направи и по отношение на изготвянето, подписването и отправянето от Роман Василев, като наблюдаващ прокурор, на исканията за използване на специални разузнавателни средства спрямо Попов, Сантиров и Цонев, а данните по чл. 14 ал. 1 т. 1 от Закона за СРС /фактите и обстоятелствата, даващи основание да се предполага, че се подготвя тежко престъпление – даване на подкуп/, посочени от прокурор Василев в искане от 18.03.2010 година, касаещо Тенчо Попов, включително и информацията относно предполагаемото място на предаване на парите /град Пловдив/, са били предоставени на наблюдаващия прокурор от оперативни работници на ДАНС. Изготвянето на такова искане до съответния съд също е било предмет на съгласуване с екипа и със заместник на главния прокурор, обясняват още от Прокуратурата.

Може да харесате още...