В международния ден на авиацията F2F TV ви показва първата демонстрация на Кугър, пилотиран от бг пилот

cougar_01Годината е 2006-та. Пилотът – генерал Стефан Петров. По това време – полковник и командир на единствената вертолетна Авиобаза у нас – 24-та, Крумово. F2F TV избра да ви покаже документалните ни кадри от първата демонстрация на полет с хеликоптера Кугър, пилотиран от български военен пилот. Защото това е една от малкото нови летателни техники, постъпили на въоръжение в Българските ВВС по време на т.н. демократичен преход от последните 23 години.

Уникалните маньоври на генерал Петров и днес остават без дъх любителите на авиацията. С респект към момчетата, които днес пилотират машината и продължават да се усъвършенстват в изпълнението на спасителни операции и акции по пожарогасене… честит празник!

peter_bankov_01

Честит празник на военните пилоти и наземния екип от останалите авиобази у нас – скоро ще ви припомним уникалната история от 2001-ва на колегата им – неподражаемият пилот Петър Банков, който успя да приземи в Авиобаза Граф Игнатиево самолета MIG 21 след спиране на единия му двигател на 16 км във въздуха…

 

Честит празник на командващия ВВС генерал-майор Константин Попов, чиято реплика, изречена от база konstantin_popov_001 на НАТО в Бидгошч, Полша, на хиляди километри от България пред екипа ни през 2005-та, още ме кара да настръхвам: Винаги ще усещам керосина във въздуха всяка сутрин, докато си пия кафето…

Честит празник на началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, който има в биографията си записани над 2000 летателни часа на самолетите L29, L 29, MIG 17, MIG .

Честит празник на десетките български военни пилоти и на космонавтите Георги Иванов и АлександърАлександров, които вече не са в редиците на летящите мъже, но продължават да са пилоти в сърцата си.

И още: в памет на мъртвите пилоти. И за да я има българската авиация! Честит празник!

Днес, 12 април, е международният ден на авиацията и космонавтиката! През 1961-ва година в 9 часа и 7 минути московско време от космодрума Байконур излита космическият кораб “Восток” с първия космонавт в света Юрий Алексеевич Гагарин. Корабът извършва една обиколка на Земята за 108 минути.

И, казват, самочувствието на човечеството се променя завинаги!

Може да харесате още...