Обвиниха кмета на Исперих за Опит за убийство на лесничей

hunter1Окръжна прокуратура Разград ще поиска от съда вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Бейсим Басри – кмет на община Исперих. Той е обвинен, че на 23 февруари тази година като длъжностно лице е направил опит умишлено да умъртви Пеньо Астражиев, докато той е изпълнявал служебните си задължения. Пеньо работел в Държавното ловно стопанство (ДЛС) и явно е имал късмет, защото февруарският ден не се оказал последния в живота му. 

Бейсим Басри е обвинен и затова че е заплашил, като произвел 4 изстрела с ловно оръжие, не само Пеньо Астраджиев, а и колегата му Веселин Петров, за да осуети изпълнението на задълженията им по залавянето му като нарушител и бракониер.
През февруари тази година служители на лесничейство „Воден-Ирихисар” установили, че е изградено незаконно чакало. На 23 февруари по разпореждане на началника на стопанството трима горски стражари тръгнали на акция за залавяне на бракониери. Единият от тях е бил въоръжен с ловна пушка, заредена с два стоп-патрона. По време на акцията стражарите видели, че към чакалото се приближава бракониер и се качва на него. Извикали да не мърда и се представили. Бракониерът стрелял 4 пъти с ловното си оръжие в посока към горските стражари. В отговор един от стражарите стрелял предупредително във въздуха и отново извикал „Стой на място! Горска стража!”. След изстрела бракониерът започнал да слиза от платформата и паднал, при което си наранил главата. Стражарите започнали да се приближават към нарушителя, който отново стрелял към ловните надзиратели и избягал.
В хода на разследването на мястото на произшествието са открити оптика за огнестрелно оръжие, 4 гилзи и камуфлажна шапка – маска, както и биологичен материал (косми), съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Открити са и трасологични следи. Единият от горските стражари е посочил като извършител на деянието кмета на Община Исперих, когото познавал. Пред разследващите обаче се е явил свидетел, който твърдял, че шофьорът на общината – Шенол Хълми е взел ловното оръжие на Бейсим Басри и е бил на местопроизшествието. Още три лица, близки и подчинени на общинския кмет, са свидетелствали, че извършител на престъплението е Хълми, заради което на него му е било повдигнато обвинение за опит за убийство.
По делото са назначени балистични, трасологични, съдебно-медицинска и ДНК експертизи. Изискани са справки от мобилните оператори.
От анализа на събраните по делото доказателства, обаче, е установено, че извършител на престъплението не е Шенол Хълми, а кмета на Община Исперих – Бейсим Басри, твърдят от Прокуратурата. ДНК експертизата установила, че космите пошапката са именно на Бейсим Басри. Медицинската експертиза пък сочи, че Басри има нараняване в областта на главата, точно съответстващо на описаното от горския стражар и увреждането отговаря да е получено при падане от чакалото. От разпити на двама свидетели и от анализ на разпечатките от телефонните разговори на кмета се установява, че той е бил облечен с маскировъчни дрехи, носел е ловно оръжие и се е намирал в района на местопроизшествието.
Басри е задържан за 72 часа.

Може да харесате още...