Стилист Цветан Георгиев: Не заключвайте красотата си

Ако във Франция за красотата на една жена се съди по 3-те Ж: женственост, женственост и пак женственост; в Италия – по трите Е: ефирност, ефирност и пак ефирност; моят съвет за дамите в България е да съчетаят 6-те неща и да не заключват красотата си. Избягвайте клишетата в прическите, защото многото блясък и цвят, например, утежняват линията. Това казва стилист Цветан Георгиев. Месец преди треската на баловете за зрелостници, в които можем да видим всичко – от стил през безвкусица до откровен и крещящ кич – ще ви разкажа за Цецо. cvetan01Може би за не всички е вярно, че това, с което ще се занимават професионално, проличава още в детството им. Със сигурност, обаче, той не е сред тях. Родителите ми са лекари и докато бях дете, пътуваха много. Спомням си, че не исках да ми носят за подарък играчки, а списания за прически – тогава може би съм бил 5-6 годишен – разказва Цецо. Интересът му към промяната, която може да се случи с човек, ако направиш нещо с косата му, в предучилищната му възраст дори му донесла строго наказание. Учителките спрели да го допускат до заниманията, в които се ползват ножица и гланцови блокчета. Просто защото с въпросните ножички успял да подстриже всички деца и кукли 🙂

ekipДнес ножиците, с които работи, са професионални и уменията му да борави с тях му носят не само удоволствие, а и куп професионални признания и верността на стотици клиенти. Първата си награда получава, когато е в 9 клас на техникума по фризьорство в Пловдив. Тогава участва в междуучилищен конкурс и печели първо място. Година по-късно в подобно средношколско състезание става отново първи в класация за булчинска прическа и втори в подстригване. Едно от отличията, което най-мнного цени, е първото място за официална прическа в най-престижния конкурс за фризьори на Балканския полуостров през 2007-ма година. Тогава е на 26, но печели в състезание с професионалисти с 20 годишен стаж.

Тъй като тръгнах на училище на 6, завърших на 17 образованието си в Пловдив и до 20-тата си годишнина вече бях получил диплома от Академията за изкуства, профил фризьорство, в Милано – проследява началото си Цецо. Следва 4 месеца специализация в Париж, което е нещо като магистратура. И започва практиката. Първо – в един от най-луксозните салони за красота по онова време под тепетата. А когато навършва 23, отваря и собствено студио. Сега вече, почти на 30, имам 2 салона и Академия за фризьори, усмихва се без никаква поза стилистът, чиито сертификати – освен от Милано и Париж – още от Будапеща, Истанбул и Берлин, всеки може да разгледа от стените на салона му. Заедно с дипломите за награди от куп фризьорски състезания. Най-голямото признание, за него, обаче, е верността на клиентите му. Защото – както Цецо казва – не е лесно да работиш с хора така, че не само да изпълниш желанието им за прическа, а и да им дадеш съвет кое ще е подходящо за тях в ситуацията, за която се подготвят. Трябва да подходиш като психолог, за да убедиш клиента, ако не е прав в избора си, допълва и тотално затвърждава у мен впечатлението, че има огромна разлика между това да си фризьор и творец.

 

И един съвет на стилист Цветан Георгиев към дамите, независимо дали ги очаква абитуриенстка или друга празнична вечер – избягвайте силното стилизиране на косата! Модерно е да накарате тя да се чувства по-ефирна, къдриците – по-меки, еластични и движещи се. А ако тоалетът ви е подходящ за прибрани коси – с намесата на истински творец също може да изглеждате като филмова звезда!

снимки: Юлиан Георгиев

Може да харесате още...