Само осигурените майки ще получат допълнителна помощ

glavnata_esenЕднократната помощ от 50 лв., която правителството ще отпусне на майки с деца на възраст между 1 и 2 години, е предназначена само майки, които отговарят едновременно на три критерия: да са плащали осигуровки за общо заболяване и майчинство; да имат доход до 350 лв. на член от семейството и да отглеждат дете на възраст между 1 и 2 години. От Министерството на труда и социалната политика съобщиха, че са напълно необосновани твърденията, че с това свое решение кабинетът „ще подкрепи малцинствата и „електората“ преди изборите“. Критериите са за всички, категорични са от ведомството. Еднократната помощ ще бъде изплатена заедно с детските надбавки в края на месец май.

Еднократната помощ от 50 лв. за децата с увреждания ще бъде изплатена заедно с детските надбавки в края на април. А до десет работни дни Агенцията за социално подпомагане ще започне приемането на молби-декларации за отпускане и на еднократна финансова помощ за отопление. Тя е в размер на 65,72 лв. И е за хората, които надхвърлят диференцирания минимален доход за отопление с до 10 лв.

Ще се взима предвид доходът за 6 последователни месеца между 1 януари 2012 и 30-ти септември 2012 година. По този начин се осигурява равнопоставеност с хората, на които вече са отпуснати енергийни помощи за отоплителния сезон 2012 – 2013 година, обясниха още от социалното министерство и препоръчаха на тези, които вече са подавали молби преди началото на отоплителния сезон и са получили откази заради надхвърляне на диференцирания минимален доход с до 10 лв., да не подават молби.

Хората с откази ще получат еднократната помощ за отопление в размер на 65,72 лв. в края на този април. Тези, които тепърва ще подават молби-декларации и отговарят на критериите, ще получат еднократната помощ в края на май . Помощите ще бъдат изплащани по банков път или на каса (Български пощи) според желанието, заявено в самите молби-декларации.

източник: пресцентър МТСП

Може да харесате още...