Болна от муковисцидоза се нуждае от лекарства, за да пребори инфекция и да се стабилизира

mukoviscidoza_pressconf1_00129 годишната Боряна Лазова от Пазарджик, която през февруари разказа пред медии в Пловдив как се живее с муковисцидоза, а в интервю пред F2F TV сподели, че не празнува рождените си дни след 18 и се чувства обречена, е в Университетската болница в Пловдив с тежка инфекция от неделя вечерта. Боряна ни потърси, притеснена за това как ще посрещне финансово нуждата от лечение с антибиотици и витамини, които болните с муковисцидоза се налага да доплащат, тъй като са много скъпи и в дози, различни от предписваните за друг тип белодробни заболявания. “Болката изчезна”, каза днес от болничната си стая Боряна, за която само два дни след обявяването във фейсбук страницата на кампанията Муковисцидоза-да добавим живот, се оказа, че е купен кисолороден концентратор. Средствата от него са от благотворителен базар на мартеници във Варна и от благотворителен календар за хората с редки болести. Утре, петък, се очаква кислородният концентратор да пристигне в студиото на F2F TV в Пловдив и ще бъде предаден на Боряна при изписването й.

Тя разказа, че е писала молба до Община Пазарджик за финансова помощ за такъв апарат още преди 5 месеца. Получава отказ като отговор броени дни преди инфекцията буквално да я повали.

На фейсбук страницата е публикуван списъкът с медикаменти, който Боряна ни изпрати като спешна необходимост за стабилизиране на състоянието й. Общата стойност е около 6 200 лева. Боряна и приятелите й призовават, ако можете, да помогнете.

F2F TV се включва в апела им. Но ще продължим да настояваме здравните ни власти да приемат европейски стандарт за лечение на муковисцидоза, в който ясно е дефинирана нуждата от мултидисциплинарно лечение, създаване на център за муковисцидоза с възможност за отделни звена в университетски болници и отделна клинична пътека, за която вече има решение на предпоследна инстанция от софийския административен съд.
Защото хората с муковисцидоза имат нужда от качествена грижа не кампанийно, когато се влоши драматично състоянието им, а всеки ден.

Може да харесате още...