По-ниски такси за бизнеса, свързан с енергийната ефективност и зелената енергия

perka-vei1Намалява се размерът на четири такси, които се събират от Агенцията за устойчиво енергийно развитие по Закона за енергийната ефективност и Закона за енергията от възобновяеми източници, съобщиха от пресцентъра на МС. От 100 лв. на 60 лв. падат таксите за издаване на удостоверение за вписване в съответния регистър и за издаване на удостоверение за вписване в съответния регистър на лице, вписано в Регистъра на лицата, извършващи обследване за енергийна ефективност на промишлени системи. Таксата за издаване на дубликат на удостоверение за вписване става 60 лв. при 75 лв. сега, а таксата за издаване на гаранция за произход – 20 лв. при 50 лв. в момента. Изцяло отпада таксата за извършване на справка за регистрираните обстоятелства в съответния регистър по чл. 23 и 34 от Закона за енергийната ефективност.

Увеличава се, обаче, размерът на три такси. Таксата за вписване на промени в регистрираните обстоятелства в съответния регистър става 60 лв. от 50 лв. сега, таксата за издаване на удостоверение за енергийни спестявания от 20 лв. става 30 лв., а таксата за издаване на дубликат на удостоверение за енергийни спестявания от 10 лв. става 30 лв.
Промяната в тарифата е съобразена с въвеждането на разходоориентиран размер на таксите. По изчисления на Министерството на икономиката, енергетиката и уризма, с новия размер на таксите ще бъдат спестени около 500 000 лв. на бизнеса.

източник: пресцентър МС

Може да харесате още...