Търсят решения по въпросите за финансирането на лечебните заведения от Касата

bolni4na_ stajaНяма да има недостиг на средства в здравната система и касата ще бъде изряден платец на реално извършените дейности – това заяви управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков по време на първата от поредица среща между ръководството на МЗ, Надзорния съвет на НЗОК и БЛС. днес. Институцията разполага с достатъчен финансов ресурс за да устои на евентуален натиск, смята Цеков. От страна на БЛС, обаче, беше подчертано, че в момента съществува неяснота и непредвидимост в действията на Касата и това не е от полза за лекарите и пациентите. Съсловната организация е на мнение, че възобновяването на диалога е добра стъпка и се надяват в хода на следващите разговори да бъде постигнат конкретен резултат. 

Става дума за спорните позиции между Касата и БЛС, между които методиката на разпределяне на средствата за болнична и доболнична помощ, наложените лимити, заплащането на интензивното лечение. Крайно време е да бъдат постигнати разумни решения по тези проблеми, което ще внесе стабилност в цялата система, е мнението ма министъра на здравеопазването проф. д-р Николай Петров. Според него, с цел пълна яснота за разходваните средства, е необходимо Касата регулярно да предоставя точни и реалистични разчети за изразходваните средства, което ще позволи стабилното финансиране и дейността на всички участници в здравеопазването.
През следващите дни работните срещи в този формат ще продължат, докато бъдат намерени работещи решения, съобщиха от пресцентъра на Здравното ведомство.

Може да харесате още...