Първото тарпанче за 2013 в Източните Родопи ще носи името Катя :)

kon4e-KatiaС идването на пролетта Източните Родопи се сдобиха и с първото тарпанче за 2013. Това е най-новото попълнение на стадото диви коне тарпани, които от 2011 година живеят в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско.  Кончето се чувства добре и вече препуска по зелените склонове край Сбор, разказва координаторът по дива природа в „Новото тракийско злато“ (НТЗ) Христо Христов. Експертите по проекта обмислят да дадат на кончето името Катя по първата буква на майка му Кава. Традиция е новородените кончета да получават име, което започва с първата буква на майчиното им име, а F2F TV могат само да приветстват идеята, защото – поне за нашия екип, в който си имаме не просто Катя, а Екатерина, е ясно, че това име изпълва с енергия всеки, който го носи 🙂

Очаква се през идните седмици да се родят и още тарпанчета.

Стадото беше докарано през септември 2011 от Холандия. Кончетата вече са напълно адаптирани към местната природа. През миналата година се родиха четири. Първите две бяха кръстени на официална церемония през април по време на първите по рода си Дни на тарпана 2012, организирани от „Новото тракийско злато“. Едното конче загина тази зима при вълча атака над тарпанското стадо. Новороденото се вярва, че ще компенсира загубата.

Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Възстановяването на тарпаните – диви коне, живели преди столетия в Европа, е една от най-успешните дейности на проекта „Новото тракийско злато“.

Той e петгодишен и приключва догодина. Финансира се от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти по екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в развитието на биологично земеделие.

Може да харесате още...