Пристанище Бургас с амбиция за лидер сред карго терминалите в Черно море

Pristanishte BurgasБургас има възможност да се нареди сред най-натоварените пристанища в района на Черно море. Инвестиционната програма на концесионера на Пристанищния терминал „Бургас Запад” – е насочена към постигането на тази цел. Същият концесионер менажира и пристанищен терминал „Бургас Изток – 2”. Там, още с влизането във владение, започна мащабно подновяване на техниката и крупни инвестиции в инфраструктурата, като само през последната година те достигнаха над 5 милиона лева, съобщиха от Имидж Едвъртайзинг.

Бързата рехабилитация и модернизация на инфраструктурата е абсолютно необходимо условие, за да може пристанището да достигне максимален капацитет за обработка на товарите, твърдят от порта. Равносметката от първата година е започналото изграждане на модерен закрит склад за насипни товари, който се очаква да подобри качеството и бързината на обработка на кораби и товари. С него ще бъде избегнато разпиляването на товарите, което често се случва при открито съхранение и води до съществени загуби за товародателите.

Ще бъде изграден специализиран терминал за зърнени храни, какъвто към момента липсва на българските пристанища. Този силозен комплекс ще бъде с най-съвременните технологии, включващи разтоварването на зърно, както с автомобили, така и с вагони.

На стария кей за насипни товари, който в момента е в много лошо състояние, изцяло се подменя както настилката, така и прилежащата към нея ВиК и ел. инфраструктура. Ремонтните дейности са наложителни, тъй като старият кей за насипни товари не е ремонтиран над 40 години.

Според кап. Жорж Дерелиев – Изпълнителен директор на „БМФ Порт Бургас”, дълбочината на някои от кейовите места в пристанище Бургас, е огромно предимство пред останалите пристанища в Черноморския регион. Тази дълбочина позволява на най – големите кораби (с дължина до 300 метра), преминаващи през Босфора, да влизат в пристанището, което е гарант за стабилен ръст на товарооборота.

Добрата новина е, че новостите в пристанището не подминават и социалната политика. През последната година бяха откриха нови работни места, а средната заплата достигна внушителните 996 лв. Запазени са и всички социални придобивки по колективния трудов договор, който е бил одобрен преди подписването на договора за концесия. Условията на труд се подобряват постоянно, а от ръководството гарантират, че не се прави никакъв компромис с качеството на работните облекла и предпазните средства. От порта не пропускат да отбележат, че повече от 90% от външните услуги, необходими на пристанището, се възлагат на малкия и средния бизнес в Бургаския регион.

Може да харесате още...