EVN vs ДКЕВР в медиите в мач за задължителното изкупуване на енергия от ВЕИ

evn_jiciИстински мач през медиите си организираха EVN и ДКЕВР вчера и днес – темата е механизма за компенсация за натрупаните разходи от задължителното изкупуване на енергията от ВЕИ. В прессъобщение енергийното дружество заяви, че сега действащата система го „превръща в безлихвен кредитор на енергийната система на България“. А от енергийния регулатор днес отвърнаха – пак чрез медиите – че държавните дружества не са дойна крава.  Хронологията:

Вчера EVN внесe заявление за промяна на цените на тока от 1 април до 30 юни като в специално прессъобщение заяви, че счита за неприемливи вариантите тяхното искане да е свързано с увеличаване цените за крайните клиенти.  EVN посочиха, че са против „зелената“ енергия, а  против действащия механизъм за компенсация за натрупаните разходи от задължителното изкупуване на енергията от ВЕИ,  който, според информацията от пресцентъра на компанията, я „превръща в безлихвен кредитор на енергийната система на България“. „От ДКЕВР не са взели под внимание изключително важното обстоятелство за некомпенсирани средства от „Национална електрическа компания” (НЕК) ЕАД към EVN България Електроснабдяване в размер на близо 125 млн. лева, натрупани за периода от юли 2012-та до февруари 2013 година. Тези средства са натрупани вследствие на задължението, което EVN България Електроснабдяване има, за задължително изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), на енергия от комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, както и предвид променения компенсаторен механизъм, по който става това изкупуване“, обясниха от енергийното дружество и допълниха, че въпреки многократното уведомяване за тези обстоятелства, ДКЕВР не е взела под внимание, че до 30.06.2013 година общият размер на задължението ще надхвърли 222 млн. Лева.

Не е възможно от 1 април да има промяна в методиката за определяне на цените на електроенергията, така че да се върне стария принцип за компенсиране на разходите за зелена енергия, при който те се поемат напълно от НЕК – стана ясно пък днес от изказване на шефа на ДКЕВР Евгения Харитонова, цитирана от mediapool.bg.

Според Харитонова, действащите сега цени са определени по новата методика и това ще остане така поне до края на регулаторния период или до 30 юни тази година.  Дружеството миналата година по това време не е прогнозирало точно мощностите от ВЕИ, които ще бъдат присъединени и ще произвеждат енергия от 1 юли 2012 година, е казала още шефката на енергийния регулатор и е пояснила, че  EVN е определилила 80 мегавата от фотоволтаични централи от 1 юли, а се оказало, че те са 456 мегавата, тоест около 370 мегавата отгоре.

Според mediapool.bg, Харитонова e твърда, че старата методика ще прехвърли всички пасиви към НЕК, а държавните дружества “не са дойна крава”, по нейния коментар, цитиран от БТА.  За решение на въпроса тя е посочила като добра идеята за създаване на специален фонд, в който да се събират приходите от емисии въглероден диоксид и от зелената добавка и от него да се компенсират разходите за изкупуване на енергия от ВЕИ.

Как ще завърши мачът предстои да видим – и двата отбора в него са наясно, че след февруарските протести на хората за сметките за ток, които най-после повдигнаха дебата за начина, по който се ценообразува крайната сума за клиента, публиката на стадиона няма да люпи семки спокойно в очакване на последната съдийска свирка.

Може да харесате още...