Равен резултат в кулинарното състезание в КСУ „Св. Георги“, журито – впечатлено от ястията

ksu_kulinarno_systezanie_005С много настроение, отлични оценки и равенство между двата състезателни отбора – на момчетата и на момичетата – завърши кулинарният конкурс в Комплекса за социални услуги „Св. Георги“ в Пловдив. Затруднихме се в преценката, защото нещата са наистина много вкусни, каза след дегустацията председателят на журито Йоханес Шулц, който от 5 март обучава по готварство персонала и кулинарните паралелки в Социалния учебно-професионален център към Комплекса. Не спестиха похвалите си и другите членове на журито: почетният консул на Германия в Пловдив д-р Мариана Чолакова и главният готвач на Ресторанта на Хотел Лайпциг Николай Антонов. Изключително вкусно, перфектни сте. При следващи по-големи събития, които организирам в сферата на междукултурното сътрудничество и взаимоотношенията между България и Германия, ще се обръщам към вас. Огромен
ksu_kulinarno_systezanie_001респект, към това, което правите – каза д-р Чолакова, а шеф Антонов подчерта, че за успеха на двата отбора със сигурност голяма роля са изиграли ентусиазмът и усмивките, които е видял. Кухнята приличаше на кошер с вдъхновени пчелички, допълни той.

За старанието и кулинарните си умения и двата отбора получиха награди, които още повече вдъхновиха момчетата и момичетата. Комплиментът на Хотел Лайпциг за всички състезатели и за техните наставници от Комплекса е посещение на Акватеката на Плажа на 9-ти километър през лятото. Йоханес Шулц ги изненада с ключодържатели-сувенири под формата на готварски бъркалки, а ръководството на Комплекса им подари книги с кулинарни рецепти.

ksu_kulinarno_systezanie_002Задачата, с която трябваше да се справят отборите за час и половина, бяха по две рецепти за всеки от тях: момчетата приготвяха риба пане и картофена салата по рецепта от Северна Германия. Момичетата пък се представиха с два вида десерти: плодова салата и крем. В кухнята с отборите неотлъчно бяха наставничките им Мария Делинова и Павлина Богоева, които – притеснени в началото как ще се справят питомците им – в края не скриваха удовлетворението от резултата.

Кулинарният конкурс е заключителен етап от курса на Йохан Шулц в Комплекса и представлява своеобразна презентация на наученото под негово ръководство.
Съгласно споразумение между Комплекса и Международния експертен съвет към МВнР на Федерална Република Германия, ksu_kulinarno_systezanie_003обучението е безвъзмездно и е свързано с миналогодишното дарение чрез Националния алианс за работа с доброволци на професионално кухненско оборудване. Безкрайно съм впечатлен от организацията в целия център. Щастлив съм, че бях част от колектива в Комплекса. Започнахме с желание и инициативност. Времето е кратко, но съм доволен от постигането на основната ми цел – да покажа добри рецепти от немската кухня и някои основни положения в готварската техника, както и как да се ползва оборудването в кухнята – каза Шулц. Критериите, които като председател на журито, той определи при оценката, бяха креативност, чистота, организираност, работа в екип и вкусови качества.

ksu_kulinarno_systezanie_004

Директорът на Комплекса Апостол Делев благодари на участниците в състезанието, на журито, на заместник кмета на Пловдив Георги Титюков, директорът на Дирекция „Социално подпомагане“ в Община Пловдив Веселина Ботева и на представителите от Националния Алианс за работа с доброволци и на медиите, които уважиха деня, превърнал се в истински празник за кулинарните паралелки.

Може да харесате още...