Ученици съживиха запустели места под тепетата с проекти

Bratskata mogilaГрадинката на Бунарджика; подлезът преди тунела, посока Капана; Братската могила; бреговете на река Марица; Инфо центърът до Пощата; Изоставената къща на ул. „Авксентий Велешки” 8; разкопките до Пощата; Таксим тепе; една неопределена сграда – това са деветте места в Пловдив, които в момента са запустели, но в проектите на ученици от няколко гимназии в града сякаш оживяха наново. Ето така:

Градинката на Бунарджика се почиства, засаждат се нови растения, поставят се уреди за стрийт фитнес и всичко това – с участието на ученици от близките училища – Професионалната гимназия по дървообработване и Търговската гимназия.

Братската могила се почиства, върху нея се поставя подходяща база за рисуване, обявява се конкурс за рисунка или графит, монтират се информационни табели и ученици се проявяват доброволно като екскурзоводи.

Подлезът преди Тунела посока Капана също се почиства, премахват се ръждясалите метални релси и се организира графити фест.

Изоставената къща на „Авксентий Велешки” 8 пък става Музей на епохите.

Туристическият информационен център – място за събития и истинска информация 🙂

Разкопките до Пощата /Античният форум/ се почистват и експонират като в близост се създава заведение с антична кухня.

Къщата на Таксим тепе става арт кафе, от което се вижда прекрасната гледка на града.

А бреговете на река Марица се превръщат в изкуствен плаж, какъвто има във Франция, Англия и други европейски градове.

Projects_2Учениците от 11 и 12 клас на Английска, френска и руска гимназия, Математическа гимназия, Хуманитарна гимназия, Търговска гимназия, Частна гимназия „Стоян строй” и СОУ „Паисий Хилендарски” искат още в една от много запуснати сгради да се създаде място, където те безплатно да могат да показват талантите си.

Всичко това е във въображението на децата-участници в Модерна академия на изкуствата „Синдикат”, програма „Модерно мислене”, които работиха по проект „Да дадем нов живот на запустели места в града”. Осъществи го Център за идеи „Salve” под името „Активните млади за Пловдив”, а Общинска фондация „Пловдив 2019” го съфинансира.

Може да харесате още...