Отделението за недоносени бебета в УМБАЛ “Св. Георги” – с апаратура, дарена от входовете за Ледената пързалка в Пловдив

ledena_pyrzalka_024Апаратурата, която „Галакси Пропърти Груп” ще дари за интензивни грижи на новородени в УМБАЛ „Свети Георги”, вече е поръчана. Дарението ще бъде на стойност 43 хиляди лева. Това е сумата, събрана от ледената пързалка, която работи тази зима на площад „Централен” в Пловдив. Фирмата обяви още в началото на сезона, че всички средства от таксата за вход на зимното съоръжение ще бъдат дарени за подобряване на детското здравеопазване в града. Животоспасяващата апаратура ще бъде налична и пусната в експлоатация в края на следващата седмица.

На среща между ръководството на компанията, завеждащата на отделението по Неонатология на УМБАЛ „Свсети Георги” доц. д-р Мая Кръстева и фирмата-доставчик, стана ясно, че отделението непрекъснато има нужда от нова апаратура заради непрекъснато увеличаващия се брой на родените недоносени бебета.

bebe_kuvyozОказва се, че през последните 10 години броят им се е увеличил двойно. Към момента те са 12% от всички новородени. Причина за това е големият брой родилки на невръстна възраст или надхвърлящи 40 години. Различните инфекции също могат да доведат до преждевременно раждане на бебетата. От 2 300 бебета, родени в Клиниката по акушерство и гинекология през миналата година, 300 са настанени в неонатологичния интензивен сектор. Още 50 недоносени новородени са постъпили от други лечебни заведения, които не разполагат с необходимата апаратура и персонал.

Може да харесате още...