Нов трус в пловдивско училище – две учителки наказани заради неудобни въпроси, едната от днес е без работа

boksova-kru6a1 “b клас на ОУ „Димитър Талев“ от днес е без учителката, с която прекрачи училищния праг. Любка Бънева остана без договор по средата на втория срок, в навечерието на празника на буквите на любимия й клас. Причината е, че заедно с колежката си Емилия Янкова, класен ръководител на 4 „в“, са задавали по време на Общо събрание в края на миналата седмица неудобни въпроси на директора за училищните пари и допълнителните финансови стимули предвид по-голямата натовареност на учителите през тази година.  И ако заради факта, че Бънева е била на изпитателен договор, е развързал ръцете за лесното й освобождаване от училище, то Емилия Янкова се е разминала само с наказание: дежурство по няколко часа след часовете й…засега…

И двете учителки са били притискани да напуснат  сами като са заключени в директорския кабинет, твърдят те. „В петък бях заключена в кабинета на директора и слушах как съм го разочаровала и как съм уронвала неговия престиж с въпросите си“ – разказа пред F2F TV Любка Бънева. Подобен сюжет се разиграва и с колежката й.

Днес родителите на първолаците буквално окупираха училището и заедно с децата скандираха, че си искат учителката. Възмутени сме, притеснени и изобщо – не мога да повярвам в какъв век живеем – да наказват някого затова, че има позиция, че пита и изказва мнение. Няма да спрем само до събирането на подписка и внасянето й в РИО Пловдив. Искаме да си върнем г-жа Бънева не само за тези два месеца, тя трябва да завърши нормално випуска си – заяви пред F2F TV Албена Иванова, майка на дете от 1 „бе“.

Родителите са изключително доволни от работата на тяхната учителка с децата им, твърдят, че те я обичат и в петък, когато са разбрали, че вече няма да е с тях, са изпаднали в сериозен стрес. Недопустимо е те да се разстройват така, няма, обаче, да ги възпитаваме да си траят – категорични са родителите и питат не трябва ли на първо място в българското училище да е именно интересът на учениците и дали е в интерес на първокласниците освобождаването на един учител в средата на годината?

Подписката на родителите с искането за връщане на работа на Любка Бънева е внесена в Общината и в РИО Пловдив.

Директорът Владислав Витев, назначен след конкурс миналата година, не беше открит за коментар на телефона в училището. Твърди се, че той е възпитаник на Духовната семинария. Откакто ръководи елитното училище в квартал Кичук Париж под тепетата, се усеща серизоно напрежение сред учителите, разказват запознати. Днес някои от родителите на първолаците заявиха, че ще настояват, освен за връщане на тяхната госпожа на работа, за оставка на самия директор.

Преди няма и месец друг случай в пловдивско училище разтърси обществеността – в Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив учител по английски език беше принуден да си подаде оставката заради това, че е участвал в Харлем Шейк танц със своите възпитаници в двора на училището, макар и в извънучебно време. По този случай позиция на РИО Пловдив и Община Пловдив няма, очаква се министърът на образованието в служебния кабинет да вземе решение. За връщане на учителя Христо Данев се събра подписка на деца и родители с над 600 подписа.

F2F TV застава твърдо зад учители и родители с позиция, която е в полза на знанието и училищния живот без тесногръди правила и ограничения за свободното изразяване. Връщането на нискочелото управление в образованието и задушаването на свободната инициатива, когато не накърнява ничии интереси и права, са вредни като среда за израстване на поколението, което и без това е твърде различно от това на директорите и училищните ръководства. Приятелството и споделените интереси са единствените работещи механизми в съвременния училищен живот, които могат да помогнат на най-младите българи да се развиват, създавайки отношение към страната ни не като към изходен пункт, от който ще тръгнат да градят живота си в чужбина, а където би трябвало да си представят, че искат да им се случи бъдещето.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. veselasta каза:

    Скъпи приятели, попаднах тук случайно, но темата ме вълнува от времето, когато аз губех “неудобни” за управлението учители и от времето, когато децата ми губеха своите любими, но неудобни учители. Днес е същото. Сигурно защото, както сте отбелязали, днешните директори са били успешни при вчерашните директори. Стискам ви палци и ви моля, не се предавайте. Ако успеят да възпитат още едно покорно, неуко и страхливо поколение, с България е свършено. Те ще ходят смирено по дясната страна на коридора и ще вярват във всяка глупост изречена “отвисоко”. Или ще си плащат скъпо за това, че мислят.