Тежки пътища в Европа – преди да пътувате, проверявайте дали няма затворени

zimata_pak_ni_iznenada

Пътят между Виена и Будапеща (М1) е затворен за движение поради силните снеговалежи и вятър. МВнР съветва да не се предприемат никакви пътувания в този район. По информация на българското посолство в Будапеща, МВР на Унгария е обявило извънредно положение и код червено за 8 области в страната, поради усложнената метеорологична обстановка. Обилен снеговалеж и силни ветрове със скорост 120-140 км в час блокираха напълно около 150 главни пътища в Унгария и доведоха до затварянето на двете големи магистрали М1 и М7. Около 160 населени места са останали без електричество. Хиляди пътници се оказаха блокирани по пътищата на страната. Много от тях са прекарали около 18 часа в автомобилите си. Мобилизирани са гражданска защита, пожарна, полиция, военни и дори подразделението за борба с тероризма. Военните се опитват да достигнат до хванатите в снежния капан пътници с бронирани машини и друга военна техника. Поради силния вятър много камиони са препречили пътищата и спасителните машини не могат да достигнат до бедстващите. На много места по дължината на двете големи магистрали са отстранени разделящите мантинели, за да мога пътуващите да обърнат в обратната посока. Изпратени са автобуси с топли напитки, одеала, и гориво за закъсалите пътници. Създадени са около 230 временни пунктове за оказване на помощ. До този момент са спасени около 4000 души и 2000 автомобила, около 400 превозни средства остават в плен на снега към 8 часа сутринта.

МВР на Унгария призовава населението да се въздържа от пътуване. Мобилните оператори изпращат смс-и със съобщение да не се напускат превозните средства, в случай, че свърши горивото пътниците се съветват да се преместят в друг автомобил. Към момента са регистрирани 2 смъртни случая причинени в катастрофи, няма информация за пострадали български граждани. До момента около 50 български граждани са поискали информация за ситуацията от българското посолство в Будапеща.

Унгарската метеорологична служба съобщава, че подобряване на обстановката се очаква в ранните часове на съботния ден. Въпреки това МВнР препоръчва българските граждани да се въздържат от пътувания в региона и да се информират предварително за метеорологичната обстановка.

Метеорологичната обстановка и в Централна Словакия, както и в районите на Комарно и Дунайска Стреда в Южна Словакия, е силно усложнена. Затворени за всички МПС са планинският преход Доновали, магистрала D1в участъците Левоча – Попрад, пътят Комарно – Велки Медер, множество второкласни пътища в районите на Прешов, Кошице, Михаловце и Кежмарок, както и част от граничните преходи между Словакия и Полша, намиращи се при селата Бехеров и Куров в окръг Бардейов. През прехода Пусте поле се допускат само камиони с вериги.

Силно затруднен е и железопътният транспорт, влаковете пристигат с големи закъснения, затворен е участъкът между Комарно и Велки Медер.

Прогнозите са за влошаване на обстановката в районите на Прешов и Кошице, където до края на деня се очаква силен снеговалеж. Валежите от сняг в района на австрийските Алпи се очаква да спрат.

В Австрия е затруднено движението по магистралите:

– А4 – Ost Autobahn: Wien – Budapest. На граничния пункт с Унгария Никелсдорф и в двете посоки движението е затруднено поради снежни валежи и многобройни пътно-транспортни произшествия. Гражданите се съветват да не предприемат пътуване в този участък;

– А14 – Rheintal Autobahn: Lindau – Arlberg. Между Pfändertunnel и AS Hohenems в двете посоки опасност от заледени пътища и затруднено движение поради снежни валежи;

– L114 – Schanzsattel Landesstraße: Birkfeld – Kindberg. Между Birkfeld и Fischbach в двете посоки снежни валежи, затруднено движение поради паднали дървета.

Летищата в Австрия не съобщават за отменени полети.

Пътищата от републиканската пътна мрежа на Чешката република са проходими при зимни условия. Движението по част от второкласните пътища в планинските райони на Злинска област е затруднено от снегонавявания и силен вятър, който днес се очаква да достигне 20 м/с. В Моравско-силезийска, Краловохрадецка и Оломоуцка области има опасност от образуване на поледици.

източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...