Руските туристи, посетили България през 2012-а, ще получат многократна виза за 2013-та

leti6te_sofiaНад 300 хиляди руски граждани вече имат недвижим имот в България и според социологически проучвания в самата Русия, всеки пети местен жител иска да си купи втори дом у нас – това се казва в поздравителния адрес на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев до организаторите и гостите на осмото международно туристическо изложение ИНТУРМАРКЕТ-2013 в Москва – едно от най-големите в света. Гражданите на Русия от години са сред най-желаните чуждестранни туристи в нашата страна. България пък е сред водещите държави, предпочитани от руските граждани за отдих, и в това отношение се конкурира успешно с европейски страни с дългогодишни традиции. Тя е особено популярнa като дестинация за семейни ваканции и детска почивка. Все повече рускоговорещи туристи се записват и за тематични визити – Нова година, Великден, СПА и балнеопрограми.

Сега се готвим за още по-добър сезон. Над 8% от летните записвания вече са направени, по данни на туроператорите. Съществена част от тези заявки са на руски граждани. Руските туристи са сред най-щедрите ни гости – те генерират много приходи от допълнителни туристически услуги, които съпътстват основните пакети. Факт са вече и нови две чартърни линии от Русия до България – от Омск и Оренбург.

Поради големия интерес към пътуванията в България откриваме два наши нови визови центъра в Руската федерация – в Омск и Мурманск. С това общият им брой в Русия става вече 18, съобщи от своя страна завеждащият българската консулска служба в Москва Ангел Георгиев. Той допълни още, че от тази година ще се издават и 6-месечни многократни визи за руски граждани, подаващи документи за първа виза. А руските туристи, посетили България през 2012-а, ще получават многократна виза и за 2013-та.

По данни на туристическото ведомство, става дума за близо 600 хиляди души, което е над 31% ръст спрямо предходната 2011 година. Увеличението на броя руски туристи у нас е трайна тенденция през последните години въпреки глобалната криза, пише още в поздравителния адрес на бг министъра.

ИНТУРМАРКЕТ се провежда в един от най-големите руски изложбени комплекси “Крокус експо център” от 16 до 19 март 2013 г. Тази година борсата е под мотото “Заеми своето място сред лидерите”. България се представя като целогодишна дестинация с национален щанд от 318 кв. м, организиран от МИЕТ, и с културна програма.

източник: пресцентър МИЕТ

Може да харесате още...