Четири града с обща кандидатура за културна столица на Европа

milyo_glavna1Перник, Кюстендил и Благоевград се включват в общата кампания в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година. Предстои учредяването на асоциация, която ще разшири границите на бъдещата културна столица в целия югозападен регион. Това обяви заместник кметът на община Перник Илинка Никифорова по време на откриване на изложбата “Цветовете на европейската сол” в галерия “Любен Гайдаров” в Перник. Експозицията вече е представена в няколко града на страната. Тя представя най-добрите фотографии от конкурса, организиран от Музея на краковската солна мина Величка по време на полското председателство на Европейския съюз.  В галерия “Любен Гайдаров” са показани  37 фотографии от 24 солни мини в 14 страни в Европа. Сред тях е и фотография на българина Валери Христов, която е сред наградените в конкурса. Той е заснел Атанасовското езеро – едно от най-интересните места за добив на сол в Европа.

Солната мина Величка е експлоатирана в продължение на 900 години. Първият тунел в мината е прокопан през 1280 година. От тогава досега шахтите, заедно с природните образувания (подземни езера и проходи) са разширени на обща дължина 300 километра на 9 етажа, достигащи 327 метра под земята. Много известни личности посещават мината от създаването и – Коперник, Гьоте, Сара Бернар, Менделеев. Галериите, пещерите са пълни със скулптори от солни кристали изработени с невероятно майсторство. В подземните зали се намират катедрали, параклиси, езера и изложби.  От средата на 18 век мината се превръща в туристическа атракция. Днес там е уреден музей, който показва историята но солодобива. Уникалната природна среда е атрактивен декор за провеждането на  множество културни събития.
Изложбата се представя от Полския културен институт. Това събитие поставя началото на богат културен обмен между община Перник и културните институти на всички европейски държави у нас, информира по време на откриването заместник кметът Илинка Никифорова. Предстоят множество културни събития, организирани със съдействието на културните институти на Полша, Чехия, Италия, Германия, Франция и гостуване там на пернишки творци.

Може да харесате още...