Студент по журналистика с литературен дебют: “Кървав парфюм, страстен делириум”

tedi-cvetkova-1След куп опити на родни медии да сринат престижа на студентите в България, реших да ви разкажа за две неща от последните няколко седмици, които останаха в медийна сянка. Те са в пълен разрез с общоприетото напоследък схващане, че студентите са синоним на разюздан живот. Първото само ще маркирам: На 27.02.2013 година студентите от УНСС и СУ излязоха на протест срещу увеличаване на семестриалните им такси: малко доказателство, че бъдещите висшисти на България са будни и мислят за своето бъдеще. Второто – творческият дебют на Любомир Герганов – ще направя ацент.

Той е студент, втори курс журналистика в УНСС. Тази седмица той представи в София своята първа книга – „Кървав парфюм, страстен делириум”, пред свои колеги и приятели.  Любомир е само на 20 години и първите му думи пред гостите бяха „Това е най-значимото нещо, което съм правил до момента”. Причината за написването на книгата е момиче, за което споменава, че все още обича. Да, има и такива студенти, които от разбито сърце създават творчество, а не просто поредно напиване в първата кръчма в Студентски град.

tedi-cvetkova-2Младият писател прочете първата глава от книгата си пред своята аудитория. Действието се развива през 80-те години в Северна България в малко затворено село – Тантури. Интересното е, че такова селище наистина е съществувало и все още съществува, но под името „Родина”. Историята има много фантастични и фолклорни елементи след прочита на които си личи впечатляващото въображение на Любомир Герганов, както и неговите добри познания върху българската история.

Една интересна смесица от много стилове: трилър, романтика, драма, фантастика и край, който преобръща всичко. Писателят сподели, че в момента пише своята втора книга, продължение на историите от мистичния Тантури. Вярвам, че заедно с мен ще му пожелаете късмет и да се надяваме млади хора като него да имат повече шанс в България.

текст и снимки: Теди Цветкова, студент по журналистика в УНСС

Може да харесате още...