Без ток в някои болници заради силния вятър – няма пострадали пациенти, според МЗ

gabrovo-ministerПо време на ураганния вятър в Габрово вчера аварийното захранване в областната болница „Тота Венкова” се е включило и не са възникнали проблеми при оказването на медицинска помощ на хоспитализираните пациенти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването след като днес здравният минитър от служебния кабинет проф. Николай Петров посети болницата.

Вятърът отнесе 50 линейни метра от обшивката на покривната конструкция на лечебното заведение, счупи 18 прозореца и 6 врати. 80 кв.м. от външната топлоизолация на АГ комплекса са паднали, а 360 кв. метра битумна хидроизолация в котелно помещение е повредена. Пациентите от Кожно отделение, което се намира на последния етаж на болницата, са били прехвърлени в друго отделение, а тези на хемодиализа са оставени да пренощуват в болницата.
Здравният министър разговаря с пациентите от пострадалите отделения и ги увери, че болницата възстановява нормалния си ритъм на работа. Той пое ангажимент и след като бъде направена оценката на пораженията от бедствието, Министерството на здравеопазването да отпусне средства за ремонтни възстановителни работи.

От тази сутрин специална комисия в лечебното заведение оценява размера на щетите, ремонтни групи вече започнаха и възстановяване.

Здравният министър получи информация за ситуацията в общинската и белодробна болница в Трявна, където стихията също нанесе щети по покриви и прозорци. Там също е имало прекъсване на електричеството, но няма пострадали пациенти, по данни на министерството.

В останалата част от страната заради влошената обстановка снощи към 21.00 часа ток е нямало във филиала на Спешна помощ в Девня, но в ранните сутрешни часове е захранването е било възстановено. За кратки периоди през нощта ток не е имало и в спешния филиал в Джебел, Област Кърджали.

Може да харесате още...