Ураганни ветрове връхлетяха страната

lo6o vremeУраганен вятър отнесе покрива на училище „П. Р. Славейков” в Кричим, 100 деца бяха евакуирани заради природната стихия. Районът около учебното заведение беше отцепен заради аварийно-спасителни работи на противопожарната служба, съобщиха от пловдивската полиция. 

Покрив летя и в Хасково, 250-те метра ламарина играли истински танц преди да паднат в съседен двор около 14 часа. За щастие, няма пострадали.

Над 200 сигнала за произшествия се получиха на тел. 112 до 18 вечерта заради бурния вятър.Паднали дървет и влачени клони са допълнение към новините за отнесените покриви. Агенция Фокус съобщи и за жертва на вятъра в Габрово – 20 годишна жена е загинала на място под тежестта на паднало скеле…

МВР излезе с правила за безопасно поведение при силни ветрове и смерч, които F2F TV публикува без редакторска намеса:

При силен вятър и смерч специалистите съветват да потърсим подслон и да бъдем възможно най-кратко време на открито. Когато сме навън, трябва да внимаваме за падащи отломки и други предмети. Силните ветрове и смерчът засягат предимно горните етажи и тавански помещения. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата. Ако сме далеч от дома си, за временно укритие можем да използваме обществените сгради и подлези. Когато сме на път и не можем да намерим бързо подслно, е добре да спрем автомобила далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси.

Внимание: за събота синоптиците предвиждат още по-яко продухване на държавата!

Може да харесате още...