Последен работен ден за депутатите от 41-то Народно събрание: “след вика на народа следва вотът на народа”

schupen_prozorec_lampaПредседателят на парламента Цецка Цачева удари за последно парламентарния звънец и закри последното заседание на 41-то Народно събрание. А народните представители си направиха обща снимка пред сградата на парламента. Когато този парламент отива в историята при другите,  той добавя опит, сила и здравина на демократичния фундамент, заяви минути преди това в заключителната си реч Цачева и добави: днес си отиват депутатите, но парламентаризмът остава.

Сред акцентите в законодателната дейност на НС през изминалия мандат тя открои кодификацията на изборното законодателство; провеждането на прозрачни процедури при избора на органи, избирани от Народното събрание; уреждането в закон на материята за публично-частното партньорство и за публичните финанси; законодателните мерки за ограничаване на сивия сектор; изцяло новите Закони за Сметната палата, за туризма, за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество.

Равносметката откъм документи: 560 приети закони, 568 решения и 12 декларации.
4020 въпроси, 685 питания, 14 разисквания по питания, 4 вота на недоверие и 1 вот на доверие, 8 изслушвания в пленарна зала, 98 проведени изслушвания в комисии.

И въпреки всичко, както отбеляза Цачева, “в последния месец народът извика. Много болка ни съпровождаше през всичките години на прехода. Много неразбиране се е натрупало. То отприщи гнева на хората. И нас, депутатите от 41-то Народно събрание, не ни отмина ориста да изживеем този гняв.” Оттук нататък “след вика на народа следва вотът на народа. Само чрез активност на прекия вот, демократичният парламентарен механизъм отново ще бъде задвижен”, посочи в словото си още председателят на 41 Парламент и благодари за свършената работа на депутатите.

От утре те са без работа. Но с огромния ангажимент да се отчетат пред избирателите си в районите, където хората са им повярвали преди 4 години. Дали ще го направят? На кого от всички тях ще повярват? Кому ще дадат вота си само след два месеца? Предстои да видим.

Защото големият парламент не е на жълтите павета. Нито само в границите на столицата. Той е там, където лачените обувки и скъпите костюми често побеляват от прах. И “съединението прави силата” се издухва от вятъра на всекидневието…

Може да харесате още...