Ново за тока, проверките и цената

evn-ptici2Докато протестите от февруари се трансформираха в трагедия, комедия и даже във фарс, времето се завъртя и дойдоха новите ни сметки за ток. Днес в пловдивска поща опашките се оказаха значителни – мъжът пред мен плащаше няколко сметки – от 1 600 до 300 лева, жена в ранна пенсионна възраст се караше с жената зад касата за надписани суми, а кротък студент си отнесе намръщеното лице на служителка затова че просто иска да се осведоми колко има да плаща. След ей такъв социален живот, оказа се, сметката на семейството ми се оказа с около 30 % по-ниска от януарската. Леко озадачаващо като се има предвид, че в апартамента същите електроуреди горяха почти същото количество ток, колкото първия месец от годината.

Може пък наистина ЕРП-то, което разпределя електричеството и до нашия дом, да е понамалило малко от незнайните суми, чрез които се ценообразува тока… Но…надали. Животът ме е научил да не вярвам на чудеса. Най-малко на такива, свързани с електричеството. Него или го има, или го няма. Сиреч – или си го платил или не.

Със съзнанието за изпълнен дълг за осигуряване на светло и топло, отворих компютъра си и мигом прочетох 3 новини за тока, проверките и цените.

1. Пловдивската митрополия платила задълженията си от почти 3 000 лева и EVN съобщаваше, че няма да реже тока нито на административните сгради на църквата, нито на самия митрополитски храм. Така – след провалилия се търг за ролекса на дядо Николай, часовникът оцеля, а миряните и духовниците не останаха на тъмно благодарение на дарители. Браво! На дарителите…

2. Агенция Фокус информира, че икономическата комисия към Парламента е отхвърлила проекторешение, с което правителството и ДКЕВР да намалят цените на тока. Проекторешението, внесено от депутата от Коалиция за България Михаил Миков, предвиждало до май тази година ЕРП-ата да не могат да спират тока на потребители, които не са могли да си платят сметките, както и да се въведе базова цена за електричество. По информация на Фокус, „за” предложението гласували 5 депутати, а 11 се „въздържали”. Браво! На всички, които не повярваха, че промените, които енергийният регулатор има право да осъществява вече повече от веднъж годишно, не значи, че ще са непременно надолу…

3. Разширява се обхвата на проверката в областта на енергетиката, гласеше третата новина от Прокуратурата. Във връзка с депозирания от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев сигнал до държавното обвинение, главният прокурор Сотир Цацаров разпоредил проверката на държавните органи и търговските дружества, работещи в областта на енергетиката, да обхване и сключените дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с „AES – 3C Марица изток 1“ ЕООД и „Енел Марица изток 3“ АД; договора за залог от 31.11.2005 г. в полза на „AES – 3C Марица изток 1“ ЕООД и договора за залог от 01.02.2002 г. сключен между „НЕК“ ЕАД и „Енергийна компания Марица изток 3“ АД в полза и на „Контур Глобал Марица изток 3“ АД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на „НЕК“ ЕАД за бъдещо месечно плащане на мощност и електрическа енергия, с предмет на залога вземания на „НЕК“ ЕАД от електро-разпределителните дружества. Съвместен екип от прокурори от Софийска градска прокуратура и служители на Държавна агенция „Национална сигурност” под ръководството на градския прокурор Николай Кокинов ще извършат проверката, която трябва да приключи в срок до 22 март. Седмица по-късно екипът ще изготви доклад за констатациите от проверката, които ще бъдат огласени пред обществеността, съобщаваха още от Прокуратурата. Браво! На главния прокурор…

Защо, обаче, не може да ме стопли нито разкритието кой е подписал въпросните договори, нито утехата, че ако се докаже престъпление допуснатото двойно обезпечение с нашите пари, виновникът евентуално ще отиде зад решетките? Питам се… Дали 23-те години преход не са ми бъгнали нещо в емоциите?

Но, да не се отклонявам с подобни екзистенциални въпроси. Трябва да мисля за следващата сметка. И за парите, с които ще я платя. Същото ще трябва да направят стотиците хиляди протестиращи от февруари. Дори и тези от по-късните протести, за които по-важно сега е да измислят как да се вцедят в предизборния сюжет. Впрочем, той отдавна е отсвирил гласовете от площадите в страната, които викаха: няма да платим, няма да платим.

Защото, не ви ли писна да се лъжете? Който и да държи ЕРП-тата, който и да дойде на власт, простичката истина е една: ТОКЪТ е СТОКА – както едно вече забравено ръководство на пловдивското енерго учеше хората в най-големия мултиетнически квартал на Балканите – Столипиново… И не е необходимо да се зададат избори, за да си припомним азбучните истини от онези уроци отпреди приватизацията на енергото.

Нужно е само да не забравяме, че трябва да защитаваме правото си държавата да е на наша страна, а не на страната на една клика от вип персони. Които утре пак ще излязат на екрана в някой сутрешен блок, за да обясняват за нуждата от каузата политиците да се обединят в името на благосъстоянието на хората. А досега какво правеха точно и коя ли кауза ги разделяше?

 

Може да харесате още...