Един на всеки 4 кандидат-шофьори от днес решава листовки на таблет; от 2016-та – всички

police_magistralaОт днес кандидат-шофьорите ще бъдат изпитвани и с таблети, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски по време на официалното представяне на новата система за провеждане на теоретичните изпити. Автошколите няма да закупуват устройствата за изпитите. Не се предвижда и промяна в цената на изпита и няма да има промяна в таксите заплащани от кандидатите. В заплащаната цена са включени и консумативите, били те листовки – хартиени или електронни листовки на таблети.

Цялата система за провеждане на електронен изпит с таблети се предоставя от фирмата, която доставя консумативите и осигурява електронната им проверка. Целта е електронната система постепенно да замени хартиената без това да окаже отражение върху цената на изпитите.

Сигурността на данните се осигурява чрез високо ниво на криптиране и предаване на данните през защитени протоколи по мобилната мрежа.

На този етап около 25% от явилите се кандидати от всяка група за теоретичен изпит ще бъдат изпитани на електронните устройства. Това прави 1 кандидат на всеки 4, сметнаха от транспортното ведомство. До 1 март всички учебни центрове трябваше да имат възможност да подготвят курсистите си за електронните изпити като може да се използва разработената система на сайта https://avtoizpit.com. Съдържанието на електронните тестове е идентично със съдържанието на тестовете на хартиен носител.

От 1 януари 2016 година всички кандидати ще полагат теоретични изпити с електронни тестове и хартиеният вариант ще отпадне. Такава е практиката в Европа, като в някои държави това е постигнато доста по-бавно, в рамките на 5 – 10 години.

Това е третият етап на реформата, след като в края на 2011 година приключи вторият етап с въвеждането на система за проверка на изпитните тестове с компютър с интернет, скенер и баркод четец, а през 2010 година беше реализиран първият етап от процеса с монтирането на камери в помещенията, където се провеждат теоретичните изпити и осигуряване на мобилни камери, за контрол на практическите изпити, припомни Московски днес.

Вярва се, че електронното изпитване е поредната стъпка на Министерството в борбата с корупционните практики и подобряването на безопасността по пътищата. По данни на ведомството, смъртните случаи от катастрофи са намалели с 50%.

Може да харесате още...