Проф. Бар-Зоар: Една малка България спаси своите евреи, а големите страни – не

d-r Neven enchev-uqenici„Кой спаси българските евреи – подпредседателят на Народното събрание Димитър Пешев, пловдивският митрополит Кирил, софийският митрополит Стефан, царят, 43-мата депутати от профашисткото мнозинство в парламента? Аз ще ви кажа кой ги спаси – българският дух на толерантност, на разбиране, на топлина към другия, това е тайната на спасението“. Така започна днес своя диалог с над 80 ученици от СОУ „Свети Патриарх Евтимий” Пловдив световноизвестният израелски професор Михаел Бар-Зоар. Историкът, политик, журналист и автор на над 30 книги прикова вниманието на аудиторията повече от 2 часа в Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив.  На 9 март преди 70 години цар Борис III отменя своя указ за депортиране на евреите. 3 фондации бяха в основата на събитието днес – „България“, „Качество на живот“ и „Ценности”. Поводът за срещата беше награждаване на учениците, които писаха есета по книгата на проф. Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер”. „За месец получихме 26 есета, 11 табла и 6 рисунки от учениците от 8 до 12-ти клас“, съобщи директорката на училището Валентина Георгиева.

„Убеден съм, че наградите ще бъдат само за момичета“, пошегува се Яков Джераси, председател на Международната фондация „България”, по чиято инициатива се проведе творческата проява. Шегата му, обаче, се оказа истина – и 4-те награди отидоха при ученички.

Д-р Невен Енчев, учредител на фондация „Качество на живот“ и възпитаник на СОУ „Свети Патриарх Евтимий” връчи 2 таблета на класиралите се на 3-то и 2-ро място – Евелина Балабанска и Красимира Кузмова. Лекарят подчерта, че спасяването на българските евреи е един от най-великите моменти в нашата история, един от малкото поводи за национална гордост. Според него нашият народ трябва да бъде предложен за Нобелова награда за мир.

Д-р Енчев обяви и 2-те първи места – за Ива Янакиева и Надежда Бойчева. Момичетата ще пътуват до Израел, където ще посетят парламента. Всички техни разходи в еврейската държава се поемат от д-р Енчев и „Лигата против поругаване“. d-r Neven Enchev-nagrada1Таблото на Людмила Тенева получи най-много аплодисменти. Но най-много присъстващите бяха впечатление от изречено от проф. Бар-Зоар, човекът, който е в основата светът да научи, че България е спасила своите евреи.

„Малка, слаба България, която е една хапка за Хитлер, тя се опълчва на депортирането на евреите, а другите големи народи не го направиха. Другите страни също имаха конституции, които защитават народа, но едни французи, например, не я приложиха. А България каза: според нашата конституция не можем да изпъдим българските граждани“, припомни роденият в България израелски професор. Той обясни, че 5 години е събирал документи и спомени на очевидци, за да напише книгата си „Извън хватката на Хитлер”. През 1995 г. е допуснат до българските архиви и с помощта на 2-те си асистентки проф. Соня Леви и проф. Албена Танева проучва всички сведения около спасяването на евреите.

Израелският професор засегна въпроса защо България не е спасила евреите от Беломорска Тракия и Вардарска Македония. „Защото те не са били български граждани“, уточни кратко Бар-Зоар.

Той посочи 3-те урока, които трябва да сме научили от спасяването на българските евреи:

1. Доброто побеждава.
2. Ако други страни бяха сторили като България, щяха да са спасени не 50 000, а в пъти повече евреи.
3. Урокът за днес и за бъдеще – ако виждате, че някой нарушава хуманни и морални принципи, не казвайте, че сте слаби и не може да се опълчите на по-силния. Един малък Давид може да победи един голям Голиат.

Може да харесате още...