Хлапета с ДЦП се учатда преодоляват препятствия в нов център

dcp-1Нов център за социална рехабилитация на деца с детска церебрална парализа заработи в Института за психическо и физическо развитие „Аполо” в болница „Медлайн”. Той е разкрит по идея на фондация „Качество на живот”. До този момент екипът на института полагаше усилия, за да постигне физическа независимост на хората с ДЦП и успяваше, защото при нас пациентите прохождат след серия операции, независимо че са над 20-годишна възраст, обясни д-р Янаки Янакиев, завеждащ на отделението по отропедия в болницата. Сега той насочва усилията си към социалната адаптация на тези пациенти. Нашата цел е да ги вдигнем от инвалидните колички и да ги научим да се ориентират в непозната обстановка, а това се постига много трудно, каза лекарят. Ако при пациентите в зряла възраст това става след работа с психолог, при децата от изключително значение е чрез игрови методи да се създаде специална среда, нова обстановка, която да предизвиква любопиството им, да събужда стремежът им да минават през различни препятствия.

В центъра съоръженията са обезопасени. По време на терапията за малчуганите постоянно бди рехабилитатор, който става техен приятел в игрите, а те го възприемат като своя батко, с когото заедно се забавляват.
dcp-2Досега раздвижването се правеше по скучен начин с физикална и мануална терапия, а и не беше напълно достатъчно за социалната адаптация, каза д-р Янакиев. По пътеката, докато се провира през валяци, катери се по въже, балансира на люлка и скача в басейн с топки, детето развива нови умения. Чрез играта мускулатурата му укрепва, засилва се неговата сензитивна бдителност – слухът му се изостря, започва да внимава къде стъпва, следи обстановката с периферното си зрение и това му помага да постигне резултати.

Може да харесате още...