Fracking Free Bulgaria Initiative в РеfерендУм: Парламентът да не се разпуска, промени в изборния кодекс

izbori_001Програмни искания внесоха в Президентството, Парламента, Омбудсмана, Кабинета в оставка и др. институции представителите на протестиращите oт 35 града в България, обединени на срещата в Сливен, подкрепени от следните граждански организации, коалиции и инициативи: Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ в България по метода “хидравлично разбиване”, Коалиция “За да остане природа в България”, Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт, Гражданско сдружение за защита на науката, Национална мрежа на родителите, България свободна от ГМО, Студентска инициатива срещу орязването на държавното финансиране за държавните висши училища и Коалиция за климата – България. В рубрика РеfерендУм F2F TV публикува без промени текста на прессъобщението, изпратено ни от  Fracking Free Bulgaria Initiative.

“Както е добре известно, хората на улицата не сме политици. Нашата цел не е да правим партия, а да служим за коректив и да дадем възможност на гражданите да бъдат активни участници в изборите, в ролята на наблюдатели, с възможност да подават сигнали и реално да контролират и въздействат върху честното протичане на изборния процес. Исканията ни, свързани с облекчаване на финансовите условия и броя на подписите, за участие в изборите, целят да се даде възможност за равнопоставеност между желаещите да се явят, и реална възможност да убедят хората в своите способности, а не във финансовото си благополучие. Тези бариери не са препятствие нито за финансовите групировки, нито за старите партийни мастодонти, нито за мафиотските структури, които се опитват да проникнат във властта. За това сме се опитали за внесем корекции в Изборния кодекс, които да дадат равен старт на всички участници в изборите, и да ги оставят без грим и без привилегии пред нас. Защото ние искаме нови, но честни лица в политиката, а не – заради нашата неопитност, – вътре да попаднат хора, чиито намерения са всякакви други, но не и да мислят за България и проблемите ни.

Настояваме Парламентът да не се разпуска, но да приеме единствено и само промените, касаещи Изборния кодекс, а не да използва дните на безвремие за нови лобистки поправки и решения. Най-важно е да се даде реална възможност за контрол, прозрачност и отчетност на всички участници в изборния процес, както и възможност за поставяне на основите на бъдещо участие на гражданите в управлението на държавата.

Сред основните промени, които се предлагат, са: въвеждането на пропорционална избирателна система с преференции без ограничения, която да даде право на избирателите сами да решават, коя личност точно от партийните листи ще влезе в Парламента; гарантиране на равнопоставен, безплатен, свободен достъп до обществените медии по време на предизборната кампания; сваляне на бариерата за влизане в Народното събрание от 4 % на 3 % с цел да се даде възможност на гражданин, издигнат от Инициативен комитет, който се ползва с изключителна обществена популярност и подкрепа, да се яви на състезанието с представителите на партиите. Исканията за това да се даде право да отзовават депутати, чрез честен механизъм, има за цел гражданите да имат право да бъдат коректив не само в деня на изборите, а и през времето между тях. Граждански квоти в СИК, РИК, ОИК и ЦИК са с цел да се намали опасността от манипулиране на изборите от мафиотски или олигархични структури.

Исканията към Президента, Правителството в оставка и Омбудсмана целят да спрат действия на иституциите, които дори и в момента, масово издават разпореждания, които не са в интерес на българското общество. Това, че сме свалили общественото доверие от това Правителство и този Парламент, означава, че всяко тяхно действие в момента, в разрез с нашите искания е поредният опит на управляващите да покажат пренебрежителното си отношение към протестиращите на улицата. Исканията ни към Президента, Омбудсмана и всички държавни органи, които имат правомощията да се месят в процесите, при условията на Кабинет в оставка, са да станат гаранти за опазването на обществения интерес, както и да послужат за мост, който да прехвърли и гарантира изпълнението на нашите искания по време на Служебния кабинет, а след това и в новия бъдещ Парламент и новоизбраното бъдещо Правителство.
Времето до и след изборите да бъде запълнено с конструктивна работа между граждани, техните експерти и експерти, посочени от Президента, без да се намесват политически лица, казионни организации и хора, които са добре известни с участието си в миналото в изработване на програми и тактики, довели до сегашното ни положение, които да излязат с програми за бъдещите реформи в съответните области, които да бъдат обявени за приоритетни за решаване след изборите.

Организациите, подкрепили тези искания, обявяваме, че всички наши искания внесени до момента за решаване на проблемите с монополите или всяка една конкретна област, която е в компетенциите на всяко едно движение, си остават с пълна сила, и не се отказваме от нито едно от тях, а ги считаме за изключително важни и нетърпящи отлагане.

Това, около което сме се обединили в момента, е общо становище по въпроса за пътя, по който трябва да се върви към бъдещото разрешаване на конкретните ни проблеми, както и конкретният казус с работата на Народното събрание, който възникна в момента. За решенията на отделните проблеми, всеки си има конкретна програма, с която не обвързва никого.

Всеки от нас трябва да е наясно, че щом иска справедливост, не е достатъчно само да протестира, а ще е необходима активна гражданска позиция по всяко време, както и готовност за работа с цел постигането на желанията ни”.

източник: Fracking Free Bulgaria Initiative

Може да харесате още...