Очаквано, ДПС също върна проучвателния мандат, НС се разпуска най-рано на 13 март

izbori_003ДПС върна мандата, както се очакваше, тъй като позицията затова беше обявена от лидера на движението предварително. С отказа да направим опит да се състави правителство се поставя конституционна точка, която прекъсва мандата на правителството на Бойко Борисов и на изчерпалото ресурсите си 41 Народно събрание. От този миг президентът е най-овластеният човек в държавата – каза Лютви Местан, цитиран от Агенция Фокус. 

Оттук нататък топката е у Росен Плевнелиев, който трябва да състави служебно правителство до предсрочните избори. За датата им той обяви 12 май.

Два месеца и един ден преди това е най-ранната дата за разпускане на Народното събрание и освобождаване на Кабинета в оставка, стана ясно от думите на Плевнелиев днес. Така се спазва срокът, предвиден по Конституция, за 2 месеца между приключване на работата на Парламента и случването на изборите.

Президентът не изключи възможността някои от министрите в служебния Кабинет да бъдат обяцени преди 13 март и каза още, че министърът на финансите не трябва да е вицепремиер, а другото вице няма да е силов министър.

Така Плевнелиев би елегантен шут във вратата на ГЕРБ, в чието правителство ролите на заместници на министър-председателя играеха именно МВР и финансовият министри. По думите на непокорното момче на управляващите в оставка, приоритетът е социалната работа и затова вицепрепремиер трябва да е министърът на труда и социалната политика. Остава да се избере читав човек, който разбира от социалните процеси в държавата не само на книга, а и практически. Плевнелиев заяви нужда и от трето вице – по еврофондовете.

Президентът съобщи още, че е изпратил на парламента и на Министерски съвет в оставка, исканията на протестиращите, “които ни заливат отвсякъде”, както се изрази той. И допълни, че са качени и на сайта на президента. Което е в правомощията на служебното правителство, ще бъде обсъдено, допълни Плевнелиев и подчерта за пореден път, че към министрите в служебния Кабинет ще има обществени съвети.

Кой ще е в тях конкретно – предстои да видим.

Може да харесате още...