Как EVN ще фактурира при новите цени на тока – полезно е да се знае

evn_tabloЗа изчислението на това колко ток сме изразходили по страта, по-висока цена и колко при тази, която се очаква от днес – за EVN с 7, 28 % по-ниска, от енергийното дружество, което разпределя електричеството до крайните потребители в Югоизточна България съобщиха, че ще приложат следния принцип: 

Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през февруари 2013 г. до 5 март 2013 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.
Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 5 март 2013 г. до датата на отчитане през март пак по същата средна дневна консумация на клиента.

Във връзка с отчитането по новите цени, няма да се променят регулярните целомесечни срокове на отчитане, ангажират се още от EVN. Така oбщият брой на дните в отчетния период ще отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент. Датата на отчитане е вписана във фактурата за изразходвана електроенергия, напомнят още от дружеството.

Оттам предлагат въсможността домакинствата сами да отчетат електромера си към днешна дата – 5 март 2013 г. Но самоотчитането е само допълнителна опция, без да отменя осъществяването на регулярен месечен отчет от страна на дружеството. Трябва да сте наясно, че ако искате да се възползвате, обаче, трябва да попълните безплатна декларация на място в кой да е офис на EVN до 8 март в интервала 8-17 часа. За целта ще ви е нужно да посочите ИТН (номер на измервателна точка) и клиентски номер. Тези номера фигурират във всяка една фактура за консумирана електроенергия.

Посещението в EVN Офис е необходимо с цел гарантиране достоверността на показанията както за дружеството така и за клиентите, казват от дружеството и предоставят в страницата си пълен списък с адресите на всички EVN Офиси.

Може да харесате още...

3 Отговори

  1. petar каза:

    много писане за заблуда на хората. никъде не открих оконч.цена за дневна и нощна ел.енергия

    • petar каза:

      защо ми се отказва.защото клиентите ще знаят много,а на вас не ви е изгодно така.

      • F2F TV каза:

        Петър, съгласни сме с вас, че не са ясни нито фактурите, нито ценообразуването на тока. И за това сме написали куп коментари и репортажи, включително и видео-инревю по темата с правозащитника Михаил Екимджиев сме направили ( може да намерите всичко това търсачката на сайта ). Но ние не сме EVN, за да казвате: “не ви е изгодно” в коментара си. Единствената изгода за екипа на нашата медия е да информира своите читатели. В случая тази статия прави точно това – когато получат фактурите си идния месец клиентите на EVN, да могат да сравняват сумата, която трябва да плащат с обяснението на енергийното дружество за начина, по който е фактурирало тока. Това е!