Електронна система за ранно откриване на донорите правят в България

bolni4ni_002Изграждането на електронна система между 24-те донорски бази у нас и Изпълнителната агенция по трансплантация(ИАТ) ще даде възможност за ранно откриване на донорите. Това е една от стъпките, които ще предприемат Министерството на здравеопазването и ИАТ, за да се увеличи донорството на органи в България. Предвижда се още ясно дефиниране на ролята на координаторите по донорство, повишаване на средствата, отделяни за тази дейност и заплащане на медиците, ангажирани по нея.

Това стана ясно след работната среща в МЗ с гостуващите у нас международни експерти в областта на донорството и трансплантациите д-р Мирела Бушич, заместник-министърът на здравеопазването на Хърватия и ръководител на Регионалния център за Югоизточна Европа по органно донорство и трансплантация в Хърватия и проф. Франсис Делмонико – председател на Международното дружество по трансплантация. Работната визита е в рамките на сътрудничеството, осъществявано по линия на Регионалния център за Югоизточна Европа по органно донорство и трансплантация в Хърватия, в което България участва.

Системата в България се доближава до голяма степен до тази в Хърватия и предвижданите мерки ще дадат възможност страната ни да приложи добрите практики на Хърватия в насърчаването на донорството и развитието на трансплантационната дейност, уточниха от здравното ведомство. През последните години Хърватия отбеляза изключителен ръст в тази област, което стана повод да се заговори за „хърватски модел” в донорството и трансплантациите.

Данните сочат, че за 2012 година там е постигнат ръст от 34 донори на 1 млн. души население. Разговорите по плана за действие на България в областта на трансплантациите ще продължат по-късно днес, когато чуждестранните експерти ще посетят Изпълнителната агенция по трансплантация, за да се срещнат с ръководството на структурата и с координатори по донорство.

 

Може да харесате още...