Просията и отнемането на клетки и телесни течности да могат да се разглеждат като цел на трафик на хора предлага Кабинетът в оставка

brussels10-prose6ta-jenaПросията вече може да бъде третирана като самостоятелна съставомерна цел на трафика на хора. Това става възможно с промени в НК, с които в законодателството ни се въвеждат изискванията на Директива 2011/36/ЕС относно предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него. В този случай се предвижда наказателна отговорност, когато трафикът на хора е извършен от длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения.

Набиращото все по-широки мащаби явление да се трафикират хора за отнемане на клетки и телесни течности също се включват в промените на НК, макар че те не са изискване на Директивата, обясняват от пресцентъра на МС в оставка и допълват, че мотив за разширяване на приложното поле на престъплението трафик на хора е именно степента на обществена опасност на това явление.

Наред с новите допълнения в съставите на престъплението трафик на хора, промените, които Кабинетът в оставка прие, са свързани и с жертвите на това престъпление. Според тях, няма да се провежда наказателно преследване или да се налага наказание на жертвите на трафик, когато те са били принудени да извършат престъпление като пряко следствие от трафикирането им. Нормата се въвежда, защото макар съдебната практика да приема, че едно престъпление не е виновно извършено, ако е извършено под въздействието на принуда, тя няма задължителен характер за всички органи с компетентност в наказателното производство, както изисква директивата.

Предложенията на МС в оставка ще влязат в сила след разглеждането и гласуването им в Парламента.

източник: пресцентър на МС в оставка

Може да харесате още...