Закриват Централната и на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетни

plovdiv_stargrad_002Пътна карта на държавната политика  в областта на правосъдието на детето предвижда да се закриват Централната и на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетни и въвеждане на механизъм за координирано взаимодействие и реакция при всеки случай по подобие на Координационния механизъм за взаимодействие при работа с деца, жертви на насилие или в риск от насилие.

Новият момент още е заостряне на вниманието към прилагане на ненаказателните мерки за въздействие. Пътната карта препоръчва развиването на мрежа от услуги на местно ниво, към които да бъдат насочвани децата и техните семейства за превенция, консултиране и подкрепа. Услугите трябва да се планират и допълнително да се развият въз основа на анализ на потребностите във всяка община и в областта като цяло. В Закона за социално подпомагане трябва да се предвидят нови услуги, насочени към децата в контакт със системата на наказателно правосъдие (вкл. за подкрепящо участие в наказателните производства, за рехабилитация и реинтеграция).

За да се случи всичко това, се предвиждат промени в законодателството (НК, НПК, Закона за МВР, Закона за правната помощ и др.), вкл. изготвянето на закон, който да създаде нова рамка за предотвратяване и противодействие на поведението на деца в конфликт със закона и да отмени действащия Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.
Целта е намаляване броя и тежестта на престъпленията, извършвани от деца, включително рецидивните престъпления, както и на престъпленията с пострадал дете.

Днес Правителството в оставка прие Пътна карта с мерки за изпълнение на Концепцията за държавна политика в областта на правосъдието за детето. За реализирането на дейностите в нея, разписани с конкретни срокове и отговорни институции, се осигуряват средства от държавния бюджет и други източници като УНИЦЕФ, Българо-швейцарската програма за сътрудничество и оперативните програми „Развитие на човешките ресурси”, „Административен капацитет” и „Регионално развитие”.

Проектът е разработен от междуведомствена група, консултиран е с НПО с дългогодишен опит и ангажираност към темата за защита и застъпничество за правата на децата и е публикувана за обсъждане в портала за обществени консултации www.strategy.bg.

източник: пресцентър на МС в оставка

Може да харесате още...