Президентът: Ако третият мандат не успее, изборите ще са на 12 май

rosen_plevnaliev_002Ако третият мандат не успее, изборите ще са на 12 май. Това е първата възможна дата. Това каза от трибуната на НС президентът Росен Плевнелиев в изявление до нацията. Не искам избори на Цветница и Великден! Тези светли християнски празници не трябва да се натоварят с политика, призова той в присъствието на новия български патриарх и президентите Петър Стоянов и Георги Първанов.

Изборите са основният инструмент на демокрацията, декларира Плевнелиев и апелира към политическите партии за по-малко трикове до тях, а към всички като цяло – да не търсят дестабилизация.
Имаме исторически шанс да върнем доверието на гражданите – каза президентът малко след като обяви, че протестиращите са променили дневния ред. И изказа надежда да си даваме смека, че пред очите на целия свят се гори европейския флаг, гори се конституция. “Един мъдър човек е казал – преди да изгорим конституцията, нека първо я прочетем”, допълни Плевнелиев.

В речта си той подчерта още, че до изборите всяка институция трябва да си върши работата като подчерта ДКЕВР. А на парламента посочи, че има още спешни законопроекти, които могат да бъдат приети – в сферата на подобряване на социалното състояние на хората, за устройство на морското крайбрежие, така че да не се допуска унищожаване на дюни и плажове.

Накрая на речта си президентът призова към човечност.

Може да харесате още...