Лекари протестираха срещу орязвване на парите за болниците

bolni4na_ stajaОставката на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков поискаха лекари на протестни митинги в големите градове на страната. Причината е новата методика за отпускане на направления и начина на изразходване на средствата на касата. Не може да има ограничаване на направленията, пациентите не плануват кога да боледуват, казаха лекари и пациентски организации.

Те са категорични, че ако няма спешни мерки в сферата на здравеопазването, България може да остане без лекари.

Вчера на среща с лекарската колегия в Пловдив д-р Пламен Цеков пое ангажимент да изпълни исканията им за връщане на стария регламент за отпускане на направления.  Преdстои среща на д-р Цеков с представители на БЛС.  Днес той ги покани на работна среща през следващата седмица в удобно за тях време. На срещата ще бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ.

На проведеното снощи заседание на Надзорния съвет на НЗОК е било прието предложението на Цеков личните лекари и специалистите да могат да използват 10% допълнително над регулативните си стандарти без предварително разрешение от НЗОК, съобщиха от Агенция Фокус.

Може да харесате още...