КСУ “Св. Георги” показа на социални експерти от Таджикистан как да се грижат за възрастни с увреждания

 tadjikistan10Мартенички за здраве вързаха в късния следобед днес на гости от Таджикистан възпитаниците на Комплекса за социални услуги “Св. Георги” в Пловдив. Те бяха първите, при които официалната делегация от бившата съветска република се отби по време на посещението й в Комплекса. Дневният център, в който получиха мартеничките, очарова гостите с наситените цветове на рисунките, които буквално са навсякъде – от коридора до стаите за арт и трудотерапия.

Делегацията се запозна на място с всички 5 услуги в Комплекса:  Социален учебно-професионален център;  Дневен център за възрастни хора с увреждания; Център за социална рехабилитация и интеграция;  Защитено жилище за хора с психически разстройства и Преходно жилище за хора с умствена изостаналост. Особено впечатление, обаче,  направи демонстрацията по джудо на жълтите и оранжевите колани от отбора на сенсей Петър Петрушев.

tadjikistan-1Комплексът за социални услуги  под тепетата беше избран като позитивен пример за грижата за възрастни хора с увреждания у нас. Той показва как деинституционализацията помага реално за развитието и социалната им адаптация в среда, близка до семейната. Тя не само не ги изолира, а напротив – създава им възможност да общуват и с терапиите и обучението, които тук се прилагат, им дават самочувствието на полезни хора.

Тръгнахме от 1 услуга и след 4 години успяхме да се реформираме – подчерта пред гостите Апостол Делев, директор на Комплекса. И сподели, че след обиколката делегацията е останала приятно изненадана от видяното.

Обучителната визита на гостите от от Таджикистан е част от изпълнението на проект на ЕС за реформиране и модернизиране на социалните услуги в страната, съобщиха от Фондация “За нашите деца” чийто директор Иванка tadjikistan13Шалапатова доведе делегацията в Пловдив. За да се запознаят с българския опит в социалната сфера и деинституционализацията, в България вече няколко дни са директорът и началникът на отдел Човешки ресурси към Държавната агенция за закрила, заетост и миграция, директорът на държавната институцияОтдел “Обичения и практика на социалната работа и иновациите”, директорите на Националния център за рехабилитация на деца и юноши “Chorbog”и на Дома за възрастни хора с увреждания, както и лидерският екип на Проекта. Проектът е част от възприетия от правителството на Таджикистан курс на реформа, чиято цел е рзвитието на устойчива и ефективна политика на предоставяне на социални услуги за деца, възрастни, хора с увреждания и други уязвими обществени групи.

Може да харесате още...