На първа инстанция: самостоятелна клинична пътека за муковисцидоза

mukoviscidoza_pc2_003От страна на Министерсвото на здравеопазването е допусната дискриминация на болните от муковисцидоза, която се изразява в неприемане на самостоятелна клинична пътека за лечението на това заболяване. Това е решнието на Софийски Административен съд София град от края на миналата седмица, което потвърждава решение на Комисията за защита от дискриминация, съобщи на пресконференция в Пловдив адвокат Снежана Стефанова от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. По думите й, със същото решение Комисията предписва на министъра на здравеопазването да предприеме необходимите мерки и да инициира изработването на стандарти за самостоятелна клинична пътека на болните от муковисцидоза. 

Като се има предвид процесуалното поведение на Министерството на здравеопазването от 2008-ма година, откакто е делото, досега, аз очаквам да има обжалване на решението. Но много се надявам това да не стане и здравните власти да разберат, че муковисцидозата е полиорганно заболяване и се нуждае от друг тип лечение, не каквото е досега – по различни клинични пътеки, каза адвокат Стефанова.

По думите й, ако Върховният Административен съд потвърди решението на предна инстанция, министърът на здравеопазването ще е задължен да предприеме мерки по изработването на самостоятелна клинична пътека, която да обхване всички проявления на това заболяване. В случай, че здравният министър не изпълни решението в срок до 1 месец, е предвидена санкция от 2000 до 10 000 лв. А ако този срок е над 3 месеца, санкцията е от 5 до 20 хил. лева.
Ние много се надяваме да не се стига до тези глоби и изобщо до обжалване, защото всеки ден е важен за болните от муковисцидоза, каза Стефанова. Според нея, ако решението на Софийския съд не бъде потвърдено, вариант за болните от муковисцидоза е да сезират Европейския съд по правата на човека така, както преди години, заради липсата на лекарства за онкоболни, го направи Теодора Захариева. Решението по нейното дело се очаква всеки момент, но за съжаление, тя вече не е сред живите.

mukoviscidoza_pc2_002Не успя да дочака лечението си в чужбина и 12 годишно дете от Провадия, болно от муковисцидоза, което си отиде на 21 февруари, съобщи на пресконференцията председателят на Асоциация Муковисцидоза Светлана Атанасова. По думите й, на 22 март Теди е трябвало да замине в Швейцария, където да се стабилизира и евентуално да бъде включен в листата на чакащи за трансплантация на бял дроб. За лечението на момченцето беше организирана дарителска кампания, в която се включиха много хора от цялата страна. За съжаление, той е поредният пациент с тази диагноза, който си отива, каза Атанасова и настоя мерките, които трябва да предприемат институциите, за лечението на болните от муковисцидоза, да се поставят спешно на дневен ред.

На 14 февруари на среща в МЗ със специалисти по муковисцидоза е било решено да се създаде работа група за превеждане на така необходимия евростандарт за лечение на болестта. Не бива това, което постигнахме с цената на толкова години усилия, да потъва заради случващото се в държавата, допълни още председателят на Асоциацията.

Очаквайте адв. Снежана Стефанова по темата в рубриката Face to face с Екатерина Костова.

Може да харесате още...