2000 лв. глоба на ямболския кмет от екоинспекция

smeti6te_calapica_01Санкция в размер на 2000 лв. е наложена на ямболския кмет за неизпълнение на дадени предписания от РИОСВ-Стара Загора в указания срок, съобщи Движение с екологична насоченос Ямбол, позовавайки се на официално прессъобщение от екоинспекцията. аради непрекъснатите палежи на сметището от работници по разделно сметосъбиране, както и констатираните от екоинспекторите животински и опасни отпадъци на сметището, още на 3 май миналата година от РИОСВ дадоха предписание на кмета Георги Славов да се предприемат действия по изграждане на ограда на депото със срок до 30 юни 2012-та. Със срок до 31 август същата година трябваше да се предприемат необходимите технически действия по изграждане на събирателно съоръжение за инфилтриралите води от тялото на депото с цел недопускане на свободното им изтичане.

Проверка на сдружение „ДЕН” установи, че и в момента течната фракция, която се отделя от депонираните отпадъци, продължава да се оттича през спуканите тръби свободно в дерето, което се ползва за паша от животновъди. Извършените проби от акредитираната лаборатория на Изпълнителна агенция „Околна среда” показват, че освен с амоняк, инфилтратът замърсява почвата и подпочвените води в околността с превишени норми на арсен, цинк, хлориди и други опасни вещества и съединения.
Общо 81 контролни проверки на 76 обекта са извършили екоинспекторите през първия месец на 2013 година. Санкция е наложена и на еднолично дружество в село Тенево, община Тунджа, за превишение на индивидуалните емисионни ограничения по показатели нефтопродукти. На стойност 1 000 лв. е имуществената санкция на новозагорско дружество за неконтролирано управление на отпадъците.

Може да харесате още...