Зелените: за промяна в устройството на държавата, гражданско участие, прозрачност и контрол

gora001“Зелените” подкрепяме исканията за промяна на системата в България, които да доведат до прозрачност, гражданско участие и контрол. Радваме се, че все повече хора подкрепят голяма част от нашите предложения за незабавна промяна в устройството на държавата, които инициирахме след обществен дебат още през 2009 година в платформата “Да върнем държавата на гражданите”.

Те бяха част от нашата предизборна програма за последните парламентарни избори.
Апелираме към спешни промени в Изборния кодекс, които да позволят на неправителствени граждански организации да участват в следващите извънредни избори със същите права и по същите критерии, както политическите партии.

Предвид ниското обществено доверие към сегашния състав на Народното събрание и краткия оставащ срок за действие, ние не можем да разчитаме то да разгледа сериозен проект за нова конституция, съгласуван с гражданското общество и да свика Велико народно събрание.

Инициираме широк обществен дебат за проект за нова Конституция, която да бъде приета от Велико народно събрание, свикано от следащия мандат на обикновеното 42-ро Народно събрание. В оставащия период до началото на предизборната кампания за извънредни избори, ние се ангажираме да проведем дебати с формални и неформални граждански обединения, като за целта ще изработим специална платформа и ще използваме социалните мрежи.

Основни наши принципни предложенията за промяна на конституцията са:

– Членовете на съдебната система да не се избират от политиците;
– Референдуми, които контролират решенията за обществените ресурси;
– Пряко приложение на конституцията в по-голямата й част;
– Право на гражданите директно да сезират конституционния съд;
– Пряко избираеми омбудсмани, които заедно с гражданските организации да имат права на обществени обвинители за длъжностни престъпления;
– Лична отговорност на всеки участник в управлението, независимо на какво ниво;
– Офшорни компании да не могат да участват в обществени поръчки;
– Прозрачност и достъп до информация на всички нива на управлението в общинската и държавна администрация и фирми;
– Премахване на политическите квоти при избора на независимите институции (СЕМ, ДКЕВР, БНБ и др.);
– Приоритетност на текстовете в конституцията, касаещи опазването на човешкото здраве и околната среда;
– Земята, горите и водите са национално богатство;
– Гарантиран правен интерес на гражданите при дела от обществен интерес.

ПП “Зелените”

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. Пламен Трайков каза:

    имам практически предложения за предстоящия труден за нас период. Предложения, които могат да променят сегашното патово за нас положение.Предлагам анализ на периода до 01.03.2013 год.,защото “организатора” елегантно ни отне инициативата. Надявам се,че можем да си върнем инициативата и то завинаги.Аз съм среден експерт-анализатор, но мисля,че имам добра хрумка. Нямам трибуна. Ако има интерес, очаквам съобщение.Ето въводната част от 1989 до 01.03.2013…. НАРЪЧНИК НА ПРОМЯНАТА
    БРЪТВЕЖИТЕ НА ЕДИН НАИВНИК

    ЧАСТ ПЪРВА

    МЪГЛАТА

    НАРОДЕ,

    не спирай !
    Длъжни сме да сложим точка и да преминем на НОВ РЕД /1/

    Да ,точно така ! Това ни се е случвало.Енергията ни пак клокочи и прелива.
    Всеки път тя е от нас, а резултатът за друг .Всеки път успяват да ни ползват, така както се ползва гъбата в банята. Като свършиш изстискваш и я захвърляш. Точно такава роля ни е отредена. Първо ни лъжат безпаметно. После ни внушават, че сами сме си виновни. Това ме подсеща за репликата на преминалия през всички цветове на дъгата Варненски ПОВЕЛИТЕЛ/2/ на един етнос.
    Историята е следната:
    При Повелителя след поредната „победа” дошъл с лична молба един от неговите гласоподаватели.
    Повелителят попитал:
    – Аз платих ли ти за гласа?
    – Да Повелителю!
    – Тогава какво търсиш ?!
    Така и ние след всеки избор разбираме грешката си, но вместо да използваме наличната енергия правим нещо нелогично.Самозалъгваме се , търсим доброто дори там, където го няма.Опитваме се да живеем в приказката, която ни обещават. Да, но в тази приказка нас ни няма. Приказните герои вършат „героични” дела, с които подготвят нашата енергия за легитимиране на следващия приказен герой и пак, и пак….. Кой казва, че няма перпетум-мобиле? Някой са го открили.

    Та каква я свършихме досега?

    1. 1989 дойде изненадващо за всички ни.
    Енергията изригна.
    Посочиха ни лидерите! Приехме ги ! Нямахме си свои! Лидерите ни се оказаха жалки, а и как иначе, след като бяха назначени от Организатора/3/. Той си ги беше отгледал. Резултатът – качеството на „водачите” ни трагично и най-вече предателско. Тази оценка е наша и на историята . Те, милите, добре изпълниха поставените им задачи: изборите загубени, въпреки огромната енергия, организатора запазва контрола над властта. Последното бе изненада дори за него. Енергията се управляваше. Задействан бе нов план. Забърка се вихър от лица, партии, пагубни идеи и откровени грабежи. Качване, падане и пак качване…. те си живееха весело. А ние?

    Брилянтни действия на Организатора.

    Резултат: 1-0 за Организатора.

    2.Последва 1997- нова серия на нашето недоволство. Звучи по добре от истината,а нея си я знаем – жесток и всеобхващащ глад, безизходност и страх, страх, страх… Той, СТРАХЪТ, бе в такива размери,че можеше да погълне и оправдае всичко.Много, ама много бяха прекалили, откраднаха дори звездите. От безчинствата се бяха изчерпали, имаха нужда от презареждане.По дневния ред на Организатора следваха нови действия и естествено бе посочен нов изпълнител.
    Енергията бе повикана и тя заклокочи. Видя ли посоката, с огромно желание и завидна лекота легитимирахме кръга на „командира”/4/. Всъщност помните,че енергията бе в количество да помете всичко, но „командира” си свърши работата. Той я овладя с обещанието, тя да е мирния атом. Глупости, не е казвал такова нещо, но ние можехме да се закълнем,че сме го чули. Той всъщност говореше като сегашния само за предните.
    Този път сами си разрушихме наченките на гражданското общество.Действието се развиваше на фона на балона за „Граждански договор”, надуван вяло от коня/5/ . Цинизмът е впечатляващ. На свой ред „командирът” реши ,че може да се еманципира от организатора и се отдаде на партийно строителство. Повярва си ,че може да се мери с Организатора и загуби. Не разбра, че е обект, а не субект, въобразяваше си,че разполага с енергията, дала му властта .Решенията му насочиха резултата в очертани коловози. Градената цял мандат партия още на първия избор се срути като картонена кула. „Командирът” не разбра, че е ликвидирал гражданските ни организации и сдружения. Той с всички средства , по болшевишки, ги принуди да се влеят в неговата партия, за да я засили. Всъщност, отряза клона, на който бе седнал, неочакван бонус за Организатора. На освободения терен Организаторът бързо назначи следващите мекерета. Резултатът от тази подмяна на автентичност ни връхлита като вълни, вечни и неумолими . Л.о/6/. Мекеретата на Организатора, днес президента припознава като легитимни представители на гражданското общество и включва в обществен съвет /Това пък какво ли е? Който трябва чел ли е конституцията?/ Край на л.о.
    За нас остана огромна празнота в душите . Загубихме всичко и никак , ама никак не ни радваше факта,че „командира” много напомняше дете, на което са взели бонбончето или любимата играчка. Истината е , че му взеха и двете. Помните ли, дори се разсърди? Усмихвам се накриво и вие ли? Синята идея бе заличена окончателно, а остатъците чинно поеха бутафорната си роля . Мечтата ни заприлича на Дон Кихот , но не героя на Великия Сервантес, а на онази гротеска от салама.

    Брилянтни ходове на организатора! Предвиждане поне в три следващи хода!

    Резултат: 2-0 за организатора.

    3. 2001 ново хилядолетие , но опа Дежавю .
    Вече знаехме силата си,бързо поехме в подадената ни посока и наказахме „командира”. Дори се престарахме в легитимирането на онзи от Мадрид/7/.Не помислихме, че даваме възможност на един слаб и необразован човек, когото изобщо не познавахме, да стане незаслужено богат, за наша сметка.Много циничен ход на Организатора: Да принудиш един славен народ да избере управление от чужденец е равносилно на подписана капитулация.Онзи от Мадрид веднага се зае да граби и остави всички около него да се обзаведат. Той също имаше навик да се сърди и все бе неразбран. Истината бе, че и сам не се разбираше.Владееше много езици /Господи,как употребяваше българския! / . Покачил се бе, на върха на Вавилонската кула, където ни остави.
    Мислите,че се опитвам да направя преход към следващия етап. Може и да е вярно, но не е нужно. Този период е цял и така ще го оценя. Разликата е,че Организаторът тества част от старите кадри и подготви нови.

    Резултат 4- 0 за Организатора. Някой гледа ли този мач?

    4.2009 . Сянката на идващата криза събуди старите инстикти и те решиха да се награбят като за последно .Пробутан ни бе нов спасител. Всичко за Футбола/7/, бяхме си го легитимирали преди. Енергията го заля и той си повярва. Беше убеден,че е избрания. Какво ли му оставаше? Той други качества няма. Милия, как да оцени сложността на периода. „ Винету” не дава подходящи рецепти. Каквото можа направи. Набързо изчерпа цялата енергия. За него няма какво да се каже, бе непрекъснато на показ.Той и „калинките” около него доказаха необходимостта от първите седем години/9/.

    Резултат 5 -0 за Организатора.Имаме ли вратар?

    5. 2013 – енергията набира сила, привидно е същата, но се чувства и разлика .
    За първи път изненадахме организатора. Няма подготвен спасител.
    Да не спираме!
    Това е нашият шанс.
    Моля Ви !
    ДЪЛЖИМ СИ ГО !!!

    /1/ НОВ РЕД – не е препратка към фюрера, а възможност да започнем на нов ред
    /2/ Повелител – той ще се познае
    /3/ ОРГАНИЗАТОРА – и аз бих искал да знам кой е ???
    /4/ „ командира „ – вероятно сам си го е измислил
    /5/ коня – честно, не намирате ли прилика?
    /6/ Л.о. – лирическо отклонение, ха ха ….
    /7/ онзи от Мадрид- би било хубаво да не го познавахме
    /8/ футбола- той и тенесиста, каратиста, строителя, артиста,позьора, генерала, професионалиста, пожарникаря, въздухаря, художника и всички други ..а и ..я
    /9/ първите седем години- пропуснатото през тях не може да се наваксва

    петимен нетраен

    не съм убеден,че материала е точно за Вас, но никой не го взема сериозно, дори ми трият публикациите, той е само въвъд към истинското ми предложение . Предложение към протестиращите, което ще наклони сериозно везните в тяхна полза и много просто илесно.Не е необходим парламент,правителство и т.н.Нужна е волята на народа. Мога ли да изпратя и предложението и да разчитам,че ще му дадете трибуна, като не държа на авторство.
    НАРЪЧНИК НА ПРОМЯНАТА
    БРЪТВЕЖИТЕ НА ЕДИН НАИВНИК

    ЧАСТ ПЪРВА

    МЪГЛАТА

    НАРОДЕ,

    не спирай !
    Длъжни сме да сложим точка и да преминем на НОВ РЕД /1/

    Да ,точно така ! Това ни се е случвало.Енергията ни пак клокочи и прелива.
    Всеки път тя е от нас, а резултатът за друг .Всеки път успяват да ни ползват, така както се ползва гъбата в банята. Като свършиш изстискваш и я захвърляш. Точно такава роля ни е отредена. Първо ни лъжат безпаметно. После ни внушават, че сами сме си виновни. Това ме подсеща за репликата на преминалия през всички цветове на дъгата Варненски ПОВЕЛИТЕЛ/2/ на един етнос.
    Историята е следната:
    При Повелителя след поредната „победа” дошъл с лична молба един от неговите гласоподаватели.
    Повелителят попитал:
    – Аз платих ли ти за гласа?
    – Да Повелителю!
    – Тогава какво търсиш ?!
    Така и ние след всеки избор разбираме грешката си, но вместо да използваме наличната енергия правим нещо нелогично.Самозалъгваме се , търсим доброто дори там, където го няма.Опитваме се да живеем в приказката, която ни обещават. Да, но в тази приказка нас ни няма. Приказните герои вършат „героични” дела, с които подготвят нашата енергия за легитимиране на следващия приказен герой и пак, и пак….. Кой казва, че няма перпетум-мобиле? Някой са го открили.

    Та каква я свършихме досега?

    1. 1989 дойде изненадващо за всички ни.
    Енергията изригна.
    Посочиха ни лидерите! Приехме ги ! Нямахме си свои! Лидерите ни се оказаха жалки, а и как иначе, след като бяха назначени от Организатора/3/. Той си ги беше отгледал. Резултатът – качеството на „водачите” ни трагично и най-вече предателско. Тази оценка е наша и на историята . Те, милите, добре изпълниха поставените им задачи: изборите загубени, въпреки огромната енергия, организатора запазва контрола над властта. Последното бе изненада дори за него. Енергията се управляваше. Задействан бе нов план. Забърка се вихър от лица, партии, пагубни идеи и откровени грабежи. Качване, падане и пак качване…. те си живееха весело. А ние?

    Брилянтни действия на Организатора.

    Резултат: 1-0 за Организатора.

    2.Последва 1997- нова серия на нашето недоволство. Звучи по добре от истината,а нея си я знаем – жесток и всеобхващащ глад, безизходност и страх, страх, страх… Той, СТРАХЪТ, бе в такива размери,че можеше да погълне и оправдае всичко.Много, ама много бяха прекалили, откраднаха дори звездите. От безчинствата се бяха изчерпали, имаха нужда от презареждане.По дневния ред на Организатора следваха нови действия и естествено бе посочен нов изпълнител.
    Енергията бе повикана и тя заклокочи. Видя ли посоката, с огромно желание и завидна лекота легитимирахме кръга на „командира”/4/. Всъщност помните,че енергията бе в количество да помете всичко, но „командира” си свърши работата. Той я овладя с обещанието, тя да е мирния атом. Глупости, не е казвал такова нещо, но ние можехме да се закълнем,че сме го чули. Той всъщност говореше като сегашния само за предните.
    Този път сами си разрушихме наченките на гражданското общество.Действието се развиваше на фона на балона за „Граждански договор”, надуван вяло от коня/5/ . Цинизмът е впечатляващ. На свой ред „командирът” реши ,че може да се еманципира от организатора и се отдаде на партийно строителство. Повярва си ,че може да се мери с Организатора и загуби. Не разбра, че е обект, а не субект, въобразяваше си,че разполага с енергията, дала му властта .Решенията му насочиха резултата в очертани коловози. Градената цял мандат партия още на първия избор се срути като картонена кула. „Командирът” не разбра, че е ликвидирал гражданските ни организации и сдружения. Той с всички средства , по болшевишки, ги принуди да се влеят в неговата партия, за да я засили. Всъщност, отряза клона, на който бе седнал, неочакван бонус за Организатора. На освободения терен Организаторът бързо назначи следващите мекерета. Резултатът от тази подмяна на автентичност ни връхлита като вълни, вечни и неумолими . Л.о/6/. Мекеретата на Организатора, днес президента припознава като легитимни представители на гражданското общество и включва в обществен съвет /Това пък какво ли е? Който трябва чел ли е конституцията?/ Край на л.о.
    За нас остана огромна празнота в душите . Загубихме всичко и никак , ама никак не ни радваше факта,че „командира” много напомняше дете, на което са взели бонбончето или любимата играчка. Истината е , че му взеха и двете. Помните ли, дори се разсърди? Усмихвам се накриво и вие ли? Синята идея бе заличена окончателно, а остатъците чинно поеха бутафорната си роля . Мечтата ни заприлича на Дон Кихот , но не героя на Великия Сервантес, а на онази гротеска от салама.

    Брилянтни ходове на организатора! Предвиждане поне в три следващи хода!

    Резултат: 2-0 за организатора.

    3. 2001 ново хилядолетие , но опа Дежавю .
    Вече знаехме силата си,бързо поехме в подадената ни посока и наказахме „командира”. Дори се престарахме в легитимирането на онзи от Мадрид/7/.Не помислихме, че даваме възможност на един слаб и необразован човек, когото изобщо не познавахме, да стане незаслужено богат, за наша сметка.Много циничен ход на Организатора: Да принудиш един славен народ да избере управление от чужденец е равносилно на подписана капитулация.Онзи от Мадрид веднага се зае да граби и остави всички около него да се обзаведат. Той също имаше навик да се сърди и все бе неразбран. Истината бе, че и сам не се разбираше.Владееше много езици /Господи,как употребяваше българския! / . Покачил се бе, на върха на Вавилонската кула, където ни остави.
    Мислите,че се опитвам да направя преход към следващия етап. Може и да е вярно, но не е нужно. Този период е цял и така ще го оценя. Разликата е,че Организаторът тества част от старите кадри и подготви нови.

    Резултат 4- 0 за Организатора. Някой гледа ли този мач?

    4.2009 . Сянката на идващата криза събуди старите инстикти и те решиха да се награбят като за последно .Пробутан ни бе нов спасител. Всичко за Футбола/7/, бяхме си го легитимирали преди. Енергията го заля и той си повярва. Беше убеден,че е избрания. Какво ли му оставаше? Той други качества няма. Милия, как да оцени сложността на периода. „ Винету” не дава подходящи рецепти. Каквото можа направи. Набързо изчерпа цялата енергия. За него няма какво да се каже, бе непрекъснато на показ.Той и „калинките” около него доказаха необходимостта от първите седем години/9/.

    Резултат 5 -0 за Организатора.Имаме ли вратар?

    5. 2013 – енергията набира сила, привидно е същата, но се чувства и разлика .
    За първи път изненадахме организатора. Няма подготвен спасител.
    Да не спираме!
    Това е нашият шанс.
    Моля Ви !
    ДЪЛЖИМ СИ ГО !!!

    /1/ НОВ РЕД – не е препратка към фюрера, а възможност да започнем на нов ред
    /2/ Повелител – той ще се познае
    /3/ ОРГАНИЗАТОРА – и аз бих искал да знам кой е ???
    /4/ „ командира „ – вероятно сам си го е измислил
    /5/ коня – честно, не намирате ли прилика?
    /6/ Л.о. – лирическо отклонение, ха ха ….
    /7/ онзи от Мадрид- би било хубаво да не го познавахме
    /8/ футбола- той и тенесиста, каратиста, строителя, артиста,позьора, генерала, професионалиста, пожарникаря, въздухаря, художника и всички други ..а и ..я
    /9/ първите седем години- пропуснатото през тях не може да се наваксва

    петимен нетраен

    не съм убеден,че материала е точно за Вас, но никой не го взема сериозно, дори ми трият публикациите, той е само въвъд към истинското ми предложение . Предложение към протестиращите, което ще наклони сериозно везните в тяхна полза и много просто илесно.Не е необходим парламент,правителство и т.н.Нужна е волята на народа. Мога ли да изпратя и предложението и да разчитам,че ще му дадете трибуна, като не държа на авторство.

    НАРЪЧНИК НА ПРОМЯНАТА
    БРЪТВЕЖИТЕ НА ЕДИН НАИВНИК

    ЧАСТ ПЪРВА

    МЪГЛАТА

    НАРОДЕ,

    не спирай !
    Длъжни сме да сложим точка и да преминем на НОВ РЕД /1/

    Да ,точно така ! Това ни се е случвало.Енергията ни пак клокочи и прелива.
    Всеки път тя е от нас, а резултатът за друг .Всеки път успяват да ни ползват, така както се ползва гъбата в банята. Като свършиш изстискваш и я захвърляш. Точно такава роля ни е отредена. Първо ни лъжат безпаметно. После ни внушават, че сами сме си виновни. Това ме подсеща за репликата на преминалия през всички цветове на дъгата Варненски ПОВЕЛИТЕЛ/2/ на един етнос.
    Историята е следната:
    При Повелителя след поредната „победа” дошъл с лична молба един от неговите гласоподаватели.
    Повелителят попитал:
    – Аз платих ли ти за гласа?
    – Да Повелителю!
    – Тогава какво търсиш ?!
    Така и ние след всеки избор разбираме грешката си, но вместо да използваме наличната енергия правим нещо нелогично.Самозалъгваме се , търсим доброто дори там, където го няма.Опитваме се да живеем в приказката, която ни обещават. Да, но в тази приказка нас ни няма. Приказните герои вършат „героични” дела, с които подготвят нашата енергия за легитимиране на следващия приказен герой и пак, и пак….. Кой казва, че няма перпетум-мобиле? Някой са го открили.

    Та каква я свършихме досега?

    1. 1989 дойде изненадващо за всички ни.
    Енергията изригна.
    Посочиха ни лидерите! Приехме ги ! Нямахме си свои! Лидерите ни се оказаха жалки, а и как иначе, след като бяха назначени от Организатора/3/. Той си ги беше отгледал. Резултатът – качеството на „водачите” ни трагично и най-вече предателско. Тази оценка е наша и на историята . Те, милите, добре изпълниха поставените им задачи: изборите загубени, въпреки огромната енергия, организатора запазва контрола над властта. Последното бе изненада дори за него. Енергията се управляваше. Задействан бе нов план. Забърка се вихър от лица, партии, пагубни идеи и откровени грабежи. Качване, падане и пак качване…. те си живееха весело. А ние?

    Брилянтни действия на Организатора.

    Резултат: 1-0 за Организатора.

    2.Последва 1997- нова серия на нашето недоволство. Звучи по добре от истината,а нея си я знаем – жесток и всеобхващащ глад, безизходност и страх, страх, страх… Той, СТРАХЪТ, бе в такива размери,че можеше да погълне и оправдае всичко.Много, ама много бяха прекалили, откраднаха дори звездите. От безчинствата се бяха изчерпали, имаха нужда от презареждане.По дневния ред на Организатора следваха нови действия и естествено бе посочен нов изпълнител.
    Енергията бе повикана и тя заклокочи. Видя ли посоката, с огромно желание и завидна лекота легитимирахме кръга на „командира”/4/. Всъщност помните,че енергията бе в количество да помете всичко, но „командира” си свърши работата. Той я овладя с обещанието, тя да е мирния атом. Глупости, не е казвал такова нещо, но ние можехме да се закълнем,че сме го чули. Той всъщност говореше като сегашния само за предните.
    Този път сами си разрушихме наченките на гражданското общество.Действието се развиваше на фона на балона за „Граждански договор”, надуван вяло от коня/5/ . Цинизмът е впечатляващ. На свой ред „командирът” реши ,че може да се еманципира от организатора и се отдаде на партийно строителство. Повярва си ,че може да се мери с Организатора и загуби. Не разбра, че е обект, а не субект, въобразяваше си,че разполага с енергията, дала му властта .Решенията му насочиха резултата в очертани коловози. Градената цял мандат партия още на първия избор се срути като картонена кула. „Командирът” не разбра, че е ликвидирал гражданските ни организации и сдружения. Той с всички средства , по болшевишки, ги принуди да се влеят в неговата партия, за да я засили. Всъщност, отряза клона, на който бе седнал, неочакван бонус за Организатора. На освободения терен Организаторът бързо назначи следващите мекерета. Резултатът от тази подмяна на автентичност ни връхлита като вълни, вечни и неумолими . Л.о/6/. Мекеретата на Организатора, днес президента припознава като легитимни представители на гражданското общество и включва в обществен съвет /Това пък какво ли е? Който трябва чел ли е конституцията?/ Край на л.о.
    За нас остана огромна празнота в душите . Загубихме всичко и никак , ама никак не ни радваше факта,че „командира” много напомняше дете, на което са взели бонбончето или любимата играчка. Истината е , че му взеха и двете. Помните ли, дори се разсърди? Усмихвам се накриво и вие ли? Синята идея бе заличена окончателно, а остатъците чинно поеха бутафорната си роля . Мечтата ни заприлича на Дон Кихот , но не героя на Великия Сервантес, а на онази гротеска от салама.

    Брилянтни ходове на организатора! Предвиждане поне в три следващи хода!

    Резултат: 2-0 за организатора.

    3. 2001 ново хилядолетие , но опа Дежавю .
    Вече знаехме силата си,бързо поехме в подадената ни посока и наказахме „командира”. Дори се престарахме в легитимирането на онзи от Мадрид/7/.Не помислихме, че даваме възможност на един слаб и необразован човек, когото изобщо не познавахме, да стане незаслужено богат, за наша сметка.Много циничен ход на Организатора: Да принудиш един славен народ да избере управление от чужденец е равносилно на подписана капитулация.Онзи от Мадрид веднага се зае да граби и остави всички около него да се обзаведат. Той също имаше навик да се сърди и все бе неразбран. Истината бе, че и сам не се разбираше.Владееше много езици /Господи,как употребяваше българския! / . Покачил се бе, на върха на Вавилонската кула, където ни остави.
    Мислите,че се опитвам да направя преход към следващия етап. Може и да е вярно, но не е нужно. Този период е цял и така ще го оценя. Разликата е,че Организаторът тества част от старите кадри и подготви нови.

    Резултат 4- 0 за Организатора. Някой гледа ли този мач?

    4.2009 . Сянката на идващата криза събуди старите инстикти и те решиха да се награбят като за последно .Пробутан ни бе нов спасител. Всичко за Футбола/7/, бяхме си го легитимирали преди. Енергията го заля и той си повярва. Беше убеден,че е избрания. Какво ли му оставаше? Той други качества няма. Милия, как да оцени сложността на периода. „ Винету” не дава подходящи рецепти. Каквото можа направи. Набързо изчерпа цялата енергия. За него няма какво да се каже, бе непрекъснато на показ.Той и „калинките” около него доказаха необходимостта от първите седем години/9/.

    Резултат 5 -0 за Организатора.Имаме ли вратар?

    5. 2013 – енергията набира сила, привидно е същата, но се чувства и разлика .
    За първи път изненадахме организатора. Няма подготвен спасител.
    Да не спираме!
    Това е нашият шанс.
    Моля Ви !
    ДЪЛЖИМ СИ ГО !!!

    /1/ НОВ РЕД – не е препратка към фюрера, а възможност да започнем на нов ред
    /2/ Повелител – той ще се познае
    /3/ ОРГАНИЗАТОРА – и аз бих искал да знам кой е ???
    /4/ „ командира „ – вероятно сам си го е измислил
    /5/ коня – честно, не намирате ли прилика?
    /6/ Л.о. – лирическо отклонение, ха ха ….
    /7/ онзи от Мадрид- би било хубаво да не го познавахме
    /8/ футбола- той и тенесиста, каратиста, строителя, артиста,позьора, генерала, професионалиста, пожарникаря, въздухаря, художника и всички други ..а и ..я
    /9/ първите седем години- пропуснатото през тях не може да се наваксва

    петимен нетраен

    не съм убеден,че материала е точно за Вас, но никой не го взема сериозно, дори ми трият публикациите, той е само въвъд към истинското ми предложение . Предложение към протестиращите, което ще наклони сериозно везните в тяхна полза и много просто илесно.Не е необходим парламент,правителство и т.н.Нужна е волята на народа. Мога ли да изпратя и предложението и да разчитам,че ще му дадете трибуна, като не държа на авторство.

    НАРЪЧНИК НА ПРОМЯНАТА
    БРЪТВЕЖИТЕ НА ЕДИН НАИВНИК

    ЧАСТ ПЪРВА

    МЪГЛАТА

    НАРОДЕ,

    не спирай !
    Длъжни сме да сложим точка и да преминем на НОВ РЕД /1/

    Да ,точно така ! Това ни се е случвало.Енергията ни пак клокочи и прелива.
    Всеки път тя е от нас, а резултатът за друг .Всеки път успяват да ни ползват, така както се ползва гъбата в банята. Като свършиш изстискваш и я захвърляш. Точно такава роля ни е отредена. Първо ни лъжат безпаметно. После ни внушават, че сами сме си виновни. Това ме подсеща за репликата на преминалия през всички цветове на дъгата Варненски ПОВЕЛИТЕЛ/2/ на един етнос.
    Историята е следната:
    При Повелителя след поредната „победа” дошъл с лична молба един от неговите гласоподаватели.
    Повелителят попитал:
    – Аз платих ли ти за гласа?
    – Да Повелителю!
    – Тогава какво търсиш ?!
    Така и ние след всеки избор разбираме грешката си, но вместо да използваме наличната енергия правим нещо нелогично.Самозалъгваме се , търсим доброто дори там, където го няма.Опитваме се да живеем в приказката, която ни обещават. Да, но в тази приказка нас ни няма. Приказните герои вършат „героични” дела, с които подготвят нашата енергия за легитимиране на следващия приказен герой и пак, и пак….. Кой казва, че няма перпетум-мобиле? Някой са го открили.

    Та каква я свършихме досега?

    1. 1989 дойде изненадващо за всички ни.
    Енергията изригна.
    Посочиха ни лидерите! Приехме ги ! Нямахме си свои! Лидерите ни се оказаха жалки, а и как иначе, след като бяха назначени от Организатора/3/. Той си ги беше отгледал. Резултатът – качеството на „водачите” ни трагично и най-вече предателско. Тази оценка е наша и на историята . Те, милите, добре изпълниха поставените им задачи: изборите загубени, въпреки огромната енергия, организатора запазва контрола над властта. Последното бе изненада дори за него. Енергията се управляваше. Задействан бе нов план. Забърка се вихър от лица, партии, пагубни идеи и откровени грабежи. Качване, падане и пак качване…. те си живееха весело. А ние?

    Брилянтни действия на Организатора.

    Резултат: 1-0 за Организатора.

    2.Последва 1997- нова серия на нашето недоволство. Звучи по добре от истината,а нея си я знаем – жесток и всеобхващащ глад, безизходност и страх, страх, страх… Той, СТРАХЪТ, бе в такива размери,че можеше да погълне и оправдае всичко.Много, ама много бяха прекалили, откраднаха дори звездите. От безчинствата се бяха изчерпали, имаха нужда от презареждане.По дневния ред на Организатора следваха нови действия и естествено бе посочен нов изпълнител.
    Енергията бе повикана и тя заклокочи. Видя ли посоката, с огромно желание и завидна лекота легитимирахме кръга на „командира”/4/. Всъщност помните,че енергията бе в количество да помете всичко, но „командира” си свърши работата. Той я овладя с обещанието, тя да е мирния атом. Глупости, не е казвал такова нещо, но ние можехме да се закълнем,че сме го чули. Той всъщност говореше като сегашния само за предните.
    Този път сами си разрушихме наченките на гражданското общество.Действието се развиваше на фона на балона за „Граждански договор”, надуван вяло от коня/5/ . Цинизмът е впечатляващ. На свой ред „командирът” реши ,че може да се еманципира от организатора и се отдаде на партийно строителство. Повярва си ,че може да се мери с Организатора и загуби. Не разбра, че е обект, а не субект, въобразяваше си,че разполага с енергията, дала му властта .Решенията му насочиха резултата в очертани коловози. Градената цял мандат партия още на първия избор се срути като картонена кула. „Командирът” не разбра, че е ликвидирал гражданските ни организации и сдружения. Той с всички средства , по болшевишки, ги принуди да се влеят в неговата партия, за да я засили. Всъщност, отряза клона, на който бе седнал, неочакван бонус за Организатора. На освободения терен Организаторът бързо назначи следващите мекерета. Резултатът от тази подмяна на автентичност ни връхлита като вълни, вечни и неумолими . Л.о/6/. Мекеретата на Организатора, днес президента припознава като легитимни представители на гражданското общество и включва в обществен съвет /Това пък какво ли е? Който трябва чел ли е конституцията?/ Край на л.о.
    За нас остана огромна празнота в душите . Загубихме всичко и никак , ама никак не ни радваше факта,че „командира” много напомняше дете, на което са взели бонбончето или любимата играчка. Истината е , че му взеха и двете. Помните ли, дори се разсърди? Усмихвам се накриво и вие ли? Синята идея бе заличена окончателно, а остатъците чинно поеха бутафорната си роля . Мечтата ни заприлича на Дон Кихот , но не героя на Великия Сервантес, а на онази гротеска от салама.

    Брилянтни ходове на организатора! Предвиждане поне в три следващи хода!

    Резултат: 2-0 за организатора.

    3. 2001 ново хилядолетие , но опа Дежавю .
    Вече знаехме силата си,бързо поехме в подадената ни посока и наказахме „командира”. Дори се престарахме в легитимирането на онзи от Мадрид/7/.Не помислихме, че даваме възможност на един слаб и необразован човек, когото изобщо не познавахме, да стане незаслужено богат, за наша сметка.Много циничен ход на Организатора: Да принудиш един славен народ да избере управление от чужденец е равносилно на подписана капитулация.Онзи от Мадрид веднага се зае да граби и остави всички около него да се обзаведат. Той също имаше навик да се сърди и все бе неразбран. Истината бе, че и сам не се разбираше.Владееше много езици /Господи,как употребяваше българския! / . Покачил се бе, на върха на Вавилонската кула, където ни остави.
    Мислите,че се опитвам да направя преход към следващия етап. Може и да е вярно, но не е нужно. Този период е цял и така ще го оценя. Разликата е,че Организаторът тества част от старите кадри и подготви нови.

    Резултат 4- 0 за Организатора. Някой гледа ли този мач?

    4.2009 . Сянката на идващата криза събуди старите инстикти и те решиха да се награбят като за последно .Пробутан ни бе нов спасител. Всичко за Футбола/7/, бяхме си го легитимирали преди. Енергията го заля и той си повярва. Беше убеден,че е избрания. Какво ли му оставаше? Той други качества няма. Милия, как да оцени сложността на периода. „ Винету” не дава подходящи рецепти. Каквото можа направи. Набързо изчерпа цялата енергия. За него няма какво да се каже, бе непрекъснато на показ.Той и „калинките” около него доказаха необходимостта от първите седем години/9/.

    Резултат 5 -0 за Организатора.Имаме ли вратар?

    5. 2013 – енергията набира сила, привидно е същата, но се чувства и разлика .
    За първи път изненадахме организатора. Няма подготвен спасител.
    Да не спираме!
    Това е нашият шанс.
    Моля Ви !
    ДЪЛЖИМ СИ ГО !!!

    /1/ НОВ РЕД – не е препратка към фюрера, а възможност да започнем на нов ред
    /2/ Повелител – той ще се познае
    /3/ ОРГАНИЗАТОРА – и аз бих искал да знам кой е ???
    /4/ „ командира „ – вероятно сам си го е измислил
    /5/ коня – честно, не намирате ли прилика?
    /6/ Л.о. – лирическо отклонение, ха ха ….
    /7/ онзи от Мадрид- би било хубаво да не го познавахме
    /8/ футбола- той и тенесиста, каратиста, строителя, артиста,позьора, генерала, професионалиста, пожарникаря, въздухаря, художника и всички други ..а и ..я
    /9/ първите седем години- пропуснатото през тях не може да се наваксва

    петимен нетраен

    не съм убеден,че материала е точно за Вас, но никой не го взема сериозно, дори ми трият публикациите, той е само въвъд към истинското ми предложение . Предложение към протестиращите, което ще наклони сериозно везните в тяхна полза и много просто илесно.Не е необходим парламент,правителство и т.н.Нужна е волята на народа. Мога ли да изпратя и предложението и да разчитам,че ще му дадете трибуна, като не държа на авторство.

    • F2F TV каза:

      Г-н Трайков, няма да изтрием публикацията ви, защото проинципът ни е да чуем гласа на всеки, стига този глас да не обижда грозно, да не заплашва или да не подстрекава към етническа, верска или каквато и да е друга омраза. Ако имате конкретни предложения за т.н. от вас нов ред, които да не са есеистичен прочит на събитията, а теза с аргументи какво и как да се промени в държавата, може да ги изпратите на нашата поща admin@f2ftv.net за рубрика РеfерендУм.