България на гражданите: Oтговорносттa за провеждането на честни избори е на Президента

izbori_003През последните седмици хиляди хора излязоха по улиците и площадите на България, за да протестират срещу некомпетентната и безотговорна политика на правителството на премиера Борисов и мнозинството на ГЕРБ. Резулатът от четиригодишното им управление са 400 000 нови безработни, над 100 000 затворени предприятия, стотици хиляди работещи бедни. Липсата на каквато и да е политика по доходите доведе всяко второ българско домакинство до ръба на оцеляването. Днес е ясно, че правителството на премиера Борисов и мнозинството на ГЕРБ оставят държавата в състояние на фалит. Правителството на премиера Борисов подава оставка поради катастрофално спадналото обществено доверие към ГЕРБ и лично към господин премиера. За втори път в новата българска история, след падането на правителството на Жан Виденов, управляващите си отиват под обществен натиск, въпреки мнозинството си в парламента. Борисовата зима по всичко напомня на Виденовата зима.

Очакваме от президента Плевнелиев да проведе консултации и да назначи служебно правителство, състоящо се от непартийни лица с високо обществено доверие. Това правителство трябва да проведе свободни, честни и демократични избори. “Движение България на гражданите” счита, че оттук нататък отговорността за честността на предстоящите парламентарни избори носи лично президентът Плевнелиев.

“Движение България на гражданите” вярва, че въпреки всичко, което ГЕРБ направи, за да компрометира десните идеи в България, огромната част от българите не виждат изхода в левите експерименти на БСП. След всяко популистко управление, като това на премиера Борисов и ГЕРБ, изходът от кризата е в силно дясно правителсто. Убедени сме, че мнозинството от хората вярват в икономиката на растежа, в личната инициатива, в силата на труда и таланта на всеки, в свободната изява и в честната конкуренция.

“Движение България на гражданите” потвърждава своя ясен политически ангажимент пред цялото българско общество, че още в първите дни от работата на следващото Народно събрание, неговата парламентарна група ще внесе проект за промени в законодателството, отнасящо се до инициирането, провеждането и правните последици на референдумите. Заедно с това “Движение България на гражданите” ще инициира провеждането на национален референдум относно свикване на Велико народно събрание за сериозни промени в Конституцията на Република България. За повече от 20 години мнозинството българи се убедиха, че сегашният конституционен модел не дава достатъчно гаранции, че онзи, който упражнява власт, носи и съответстващата на това отговорност.

Движение България на гражданите

Може да харесате още...