EVN публикува приватизационния си договор; шефът с писмо до медиите, че получава заплата в пъти под 70 хил. месечно

evn-ptici2ЕVN публикува приватизационния си договор на своята интернет страница и – както обясни пред медиите – го направи, за да се спрат спекулациите по темата в публичното пространство.  Преди това регионалният мениджър на дружеството написа писмо до медиите, в което заяви, че получава в пъти по-малка заплата от 70 000 лв. месечно.

Както сами ще се убедите от текстовете в договора, те не предвиждат „гарантирана печалба“ или „гарантирана норма на възвръщаемост“ за EVN България. Често цитираната „гарантирана норма на възвръщаемост от 16% за първите три години“, не е включена в договора, уточниха от дружеството.

В регулаторната рамка на тогавашния регулаторен период, определен преди приватизацията от 2005 година, е предвидено да има възвръщаемост от 16% за първите три години. Тъй като Регулаторът никога не одобри реалните разходи на дружеството в пълния им размер, това което EVN България фактически достигна като норма на възвръщаемост, е средно 5,85%, заявиха още от компанията, която разпределя електроенергията на територията на Югоизточна България.

Капиталовите пазари за този регион, по техни данни, очакват средна капиталова норма на възвръщаемост от около 8%.
От 2005-та досега дружеството твърди още, че е нвестирало повече от 1,1 милиарда лева в енергийна инфраструктура, клиентско обслужване и ефективност. И изчисли, че това е седем пъти повече от инвестициите, направени в мрежата за същия период от седем години преди приватизацията.

Признанието на компанията се случи след личното признание и на Йорг Золфелнер, регионален мениджър на ЕVN България, нападнат в една от медиите, че получава огромна месечна заплата. В специално прессъобщение, което опровергава публикацията се казва: „Споменатата в статията месечна заплата от 70 000 лева е груба лъжа. Държа да отбележа, че не само на територията на Република България, но и в системата на групата ЕVN няма мениджър, който да получава такава заплата. Месечното ми възнаграждение е в пъти по-ниско от цитираното в материала на вестника».

Той добавя още, че от 2006 година живее в Пловдив със семейството си. Обитавали апартамент с обща площ от 88,5 квадратни метра, в жилищна сграда, построена през 1987 година. Използвали лек автомобил марка „Рено“, модел „Лагуна“. През 2012 година е пътувал по работа до Австрия 18 пъти, при всичките си пътувания е използвал икономична класа.

Може да харесате още...