Протестите срещу тока и начина им на употреба от политиците

boksova-kru6aТова, което се очакваше заради липсата на face to face диалог на властта с протестиращите, се случи – някои хора на улицата вече действат под напора само на адреналина си. Проблемът е, че все повече ще се заразяват от него. Което не само ще продължи да пуска кръв – като снощи – по време на масовите граждански недоволства, но и ще настървява медиите. Ако нямаше чупенето на стъкла и мятане на камъни – накъде щеше да избие всичко? Накъде може, обаче, оттук нататък?

9-тият ден показа – нямаше как да не се случи окървавяне. На 10-тия, 11 -тия, 12-ия или в краен случай в идната неделя няма как да не се случи по-сериозно насилие… защото…

Режисьорите на масовото съзнание и журналистическото им ехо ще продължат да насочват справедливото недоволство на хората с напевен глас и съвсем леко разтревожени лица на водещите в новините на всеки половин час сутрин, по обяд и разбира се, вечер. В посока, която те искат. И която няма нищо общо с искането на хората, излязли на улицата.

Политиците не били яхнали вълната, айде бе… Защо в един глас говорят само за оставка на правителството и предсрочни избори… Защо не обяснят какво ще стане със сметките на тока след това? Като си отиде Бойко Борисов, например, и дойде друг премиер – ще се стопят ли сметките за ток? Ще си отидат ли ЕРП-тата? Някой ще гарантира ли граждански контрол в структурите на комисиите, които контролират енергийните и водните дружества?

Нали това са исканията на протестищарите? Да чувате политиците да говорят за това? То май и протестиращте ще започнат да забравят за какво са излязли. Защото на улицата съвсем скоро и протестът им ще бъде подменен. С платени провокатори, може би…Ако вече не е…

Дянков не трябваше да го тръгват. Похарчването на хората не е решение на проблемите. То самото е проблем. И докато управляващите днес и тези утре не го разберат, ще са в ситуацията днес да са на върха, а утре да бъдат изметени от едно множество, което дори не знае какво точно ще постигне с това.

Може да харесате още...