Прокуратурата: Министерството на отбраната e било задължено да поддържа стената на язовир Иваново

navodnena_kola2 години след наводненията в Бисер и Иваново, Прокуратурата излезе със съобщение, че Министерството на отбраната е имало задължение да поддържа стената на язовир Иваново. Тя се скъса и наводни селото, взимайки 8 жертви и оставяйки под вода десетки домове.

Язовир Иваново попада в границите на корпусен учебен център Корен, установени с постановление на Министерски съвет от 1961 година, когато в управление на Министерството на отбраната  са били предоставени отчуждени 43418 дка. земи за изграждането на полигона, съобщиха от Прокуратурата. Оттогава язовирът се ползва от Министерството на отбраната за провеждане на обучения по подводно кормуване и десантиране.

За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост от април 2003-та. Съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на страната, инфраструктурата на отбраната включва и недвижими имоти, обекти и съоръжения, предназначени за провеждане на военни учения, за изпитване на бойна техника и въоръжение, а това обхваща не  само правото на собственост, но и ограничените вещни права върху чужда вещ, включително и правото на управление. Следователно през цялото време – от 1961-ва до момента на скъсването на язовирната стена на язовир Иваново, задължение на отбранителното ведомство е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност, е заключението на държавното обвинение по досъдебното производство.
Ето защо от Районната Прокуратура в Харманли то е изпратено по компетентност на Военно-окръжна прокуратура Пловдив.

Може да харесате още...