На 16 април 2014-та представяме България в Лувъра с тракийски съкровища

traki1Вече е потвърдена датата 16 април 2014 година за представяне на БЪлгария в Лувъра, съобщи министър Вежди Рашидов днес. Той посрещна делегация от световноизвезтния музей, която ще е у нас три дни. Предвижда се Беноа дьо сен Шама – съветник на президента на Лувъра, Жан-Люк Мартинез – директор на отдела за гръцко, етруско и римско антично изкуство, Негин Матийо – научен документатор в отдела и Александър Баралис, археолог от Университета в Бордо, да посетят Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей към БАН и Института по тракология.

До момента сме говорили експонирането на бронзовата глава на Севт III и на уникалните находки от гробницата му да бъдат един от акцентите на представянето на България в предстоящата експозиция на съкровища на тракийската цивилизация в световния музей. Сега делегацията ще има възможността да разгледа на място уникалното ни културно наследство и подготовката на изложбата навлиза в своята решителна фаза, подчерта министър Рашидов.

От пресцентъра на културното министерство напомнят, че експозицията на БЪлгария в Лувъра е договорена през 2012 година с президентa на Музея Анри Лоарет.

източник: Министерство на културата

Може да харесате още...